Waddenfonds steunt behoud Texels schaap

Het Waddenfonds heeft ruim 30.000 euro beschikbaar gesteld voor een campagne om Texel schapenvlees bekender te maken.

Waddenfonds+steunt+behoud+Texels+schaap
© Bert Hartman

De bijdrage aan het promotieproject maakt deel uit van een subsidieregeling voor kleinschalige, vernieuwende lokale projecten die de leefbaarheid en sociale samenhang in het Waddengebied vergroten. Het project 'Behoud Texels Schaap' richt zich op de instandhouding van dit ras op het eiland.

Er zijn steeds minder schapenhouders, terwijl het eiland mede bekend is om zijn schapen. Door de afzet van vlees te vergroten, kan het ras in stand blijven. Daarom worden de marketing en communicatie rondom Texels schapenvlees geprofessionaliseerd en afzetkanalen vergroot.


Recente actie

Een recente actie om het karakteristieke vlees te promoten, is gelanceerd door vereniging Schapeneiland Texel, die een samenwerking is aangegaan met Grutto, een initiatief dat bekend is geworden met Koopeenkoe.nl. Schapeneiland Texel is opgericht op initiatief van gemeente Texel met als doel om te voorkomen dat de schapen van het eiland verdwijnen.


Het schapenvlees wordt van kop tot staart verwerkt. Verder wordt volgens het crowdbutchingprincipe gewerkt. Dit betekent dat de dieren eerst worden verkocht, voordat ze worden geslacht, zodat er niets van het waardevolle vlees verloren gaat.


Barbecue

De pakketten zijn voor barbecuebereiding samengesteld en bevat onder andere een lamsrack, lamskoteletten, lamsgigot, hamburgers en merguezworstjes. De schapen van het Texelaar ras blijven minimaal honderd dagen in de wei en groeien op bij de moeder. De pakketten kunnen worden besteld op Koopeenkoe.nl en worden thuisbezorgd door heel Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer