Zoetwateropslag op Texel steeds urgenter

Met aanhoudende droge perioden wordt de urgentie om zoetwater op te slaan steeds groter. Die conclusie trok de 'waterdelegatie' die woensdag een bezoek bracht aan akkerbouwer en bollenteler Hans Smit in Oosterend op Texel.

Zoetwateropslag+op+Texel+steeds+urgenter
© Evalien Weterings

Directeur Jouke Velstra van Acacia Water was vooral benieuwd hoe het systeem ruim zeven jaar na de aanleg functioneert. 'Het blijkt dat de naastgelegen percelen nog steeds profiteren van de waterbuffer van 10.000 kuub in het bassin van 0,5 hectare. Ook een collega van Smit maakt er dankbaar gebruik van.'


Zelfvoorzienend

Destijds was Velstra zelf betrokken bij die eerste proef. 'Doel was om te kijken of het mogelijk was om zelfvoorzienend te worden op het gebied van de waterhuishouding. Dat bleek heel goed te lukken. Door middel van subirrigatie en later ook druppelirrigatie kon het gewas gericht van voldoende vocht worden voorzien.'

Groot nadeel is de ruimte die zo'n bassin inneemt. 'Vandaar dat we verder zochten naar manieren om water in de bodem op te slaan. Ook die perspectieven stemmen ons optimistisch.'


Tijd voor een vervolg, onder de titel een 'Zoete Toekomst voor Texel', de aanleiding voor het eilandbezoek. 'We hebben met de betrokken ondernemers gesproken, met wie we grootschalig gaan testen of de opslag van water in de bodem past in een rendabele bedrijfsvoering. Het wachten is nu op het groene licht van de financiers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer