Veilingprijs dwingt teler tot laatste bramenoogst

Frederik Bunt uit het Gelderse Slijk-Ewijk stopt met de teelt van bramen. Door de lage prijs op de veiling is het oogsten voor hem niet meer rendabel. Zaterdag 4 juli konden liefhebbers de bramen zelf komen plukken. Dat was een groot succes.

De bramenoogst is eigenlijk nog maar net begonnen op het bedrijf van Frederik Bunt. Maar hij zag al snel in dat hij, door de lage prijzen op de veiling, zo'n 4 euro per kilo moest toeleggen om zijn plukkers te kunnen betalen.

'Het is geen incident, want we zien deze tendens zich in de afgelopen vier jaar al negatief ontwikkelen', stelt Bunt. 'Daarom stop ik er ook mee. Er is een ondergrens van wat ik als teler aankan. En wil. En die grens is bereikt.'


Duizenden zelfplukkers

Om het smaakvolle fruit toch bij de consument te krijgen, begon Bunt een actie via Facebook waar massaal op werd gereageerd. 'Ik denk dat we minstens drieduizend aanmeldingen hebben ontvangen van zelfplukkers. Daarvan hebben we er dus tweeduizend moeten afzeggen omdat we het anders logistiek niet aankunnen. Want je hebt natuurlijk ook te maken met de coronaregels qua afstand en hygiëne.'

De zelfplukkers konden zaterdag maximaal 2 kilo bramen plukken. Bunt rekende daarvoor een erg lage prijs. 'Wij hadden besloten dat de consument 2 euro per kilo moest betalen, maar daar heb ik later wel wat spijt van gekregen. Want je ziet gewoon dat het publiek best bereid is een goede prijs te betalen voor een goed product. Ik was eigenlijk nooit zo enthousiast over dit soort publieksacties op mijn eigen erf. Maar wie weet worden wij in de toekomst wel een zelfplukbedrijf.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer