Groei+consumptie+kleinfruit+gaat+niet+vanzelf
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Groei consumptie kleinfruit gaat niet vanzelf

Om de consumptiegroei van bessen, frambozen en bramen vast te houden, is het noodzakelijk dat er nieuwe kopers bij komen. GroentenFruit Huis wil daarom een promotiecampagne starten met de focus op jonge gezinnen.

Uit consumentenonderzoek van marktanalysebureau GfK blijkt dat slechts een op de drie huishoudens in Nederland blauwe bessen koopt en voor frambozen is dat slechts een op de vier huishoudens.

'In volume en in omzet zien we wel een stijging van de consumptie van kleinfruitproducten, maar er komen nauwelijks nieuwe kopers bij', is de conclusie van marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis.

Positief

Van den Berg sprak vorige week tijdens een sponsorbijeenkomst van Proeftuin Randwijk over de marktontwikkelingen in het kleinfruit. In zijn conclusies meldt de marktanalist dat hij overwegend positief is over de afzetmogelijkheden van bramen, frambozen en bessen.

Verse producten worden steeds meer buitenshuis genuttigd

Wilco van den Berg, marktanalist GroentenFruit Huis

'Het imago van deze producten is gunstig, vooral vanwege de associatie met de zomer en met gezondheid. Maar voor de kleinfruitsector is het van belang om te weten dat een aanhoudende groei van de consumptie niet vanzelfsprekend is.'

Ranglijst

Op de Nederlandse ranglijst met verse fruitsoorten op basis van uitgaven stegen blauwe bessen naar plaats 9. Voor kleinfruit geldt dat in elk geval de consumptie van blauwe bessen en frambozen licht stijgt. Bij aardbeien is er sprake van een lichte daling.

GfK onderzocht ook bij welke groepen kopers kleinfruit het populairst is. Daaruit blijkt dat gepensioneerden met zowel een hoog als een laag inkomen het meeste geld uitgeven aan bessen, bramen, frambozen en aardbeien. 'Het is opvallend dat gezinnen met jonge kinderen laag scoren als het gaat om aankopen van zachtfruit', aldus Van den Berg.

Jongere kopersgroepen

Voor GroentenFruit Huis is dit aanleiding om de mogelijkheden van een promotiecampagne te onderzoeken met de focus op de jongere kopersgroepen. 'Als we kijken naar bijvoorbeeld Duitsland en vooral Groot-Brittannië, dan is er nog veel winst te behalen. Britten kopen in vergelijking met Nederlandse consumenten in volume minimaal twee keer zoveel blauwe bessen en frambozen.'

GroentenFruit Huis laat regelmatig consumentengedrag voor groenten en fruit onderzoeken. Dit om voor haar leden het voedingsprofiel van consumenten en daarmee de potentie van de markt in beeld te krijgen.

Online

Veranderingen in het aankooppatroon van consumenten hebben volgens Van den Berg de laatste jaren onder meer te maken met de onlineaankopen en bijvoorbeeld de ontwikkeling van het biologisch segment.

'Voor verse groenten en fruit is het aandeel online nog steeds bescheiden met 3 tot 3,5 procent en bij biologisch lijkt het of de groei van 5 procent per jaar aan het afvlakken is. Verder zien we dat de opkomst van maaltijdboxen met verse producten tot stilstand is gekomen. Dat aandeel bleef afgelopen jaar stabiel op 4 procent.'

Daling

Over het algemeen is er bij de consumptie van verse groenten en fruit sprake van een lichte daling van de consumptie, stelt Van den Berg op basis van de onderzoeksresultaten van GfK.

'Er vindt een verschuiving plaats dat geleidelijk meer verse producten buitenshuis, ofwel onderweg of op het werk of op school, worden genuttigd. Dit is een positieve ontwikkeling, maar gaat wel ten koste van het verkochte volume.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer