EU-project gaat fotosynthese gewassen verbeteren

Het Capitalise-gewasonderzoeksproject heeft 8,6 miljoen euro gekregen van de Europe Commissie. Doel: fotosynthese verbeteren en daarmee de gewasopbrengsten in Europa en daarbuiten verhogen.

EU%2Dproject+gaat+fotosynthese+gewassen+verbeteren
© Wageningen University en Research

Onderzoekers streven ernaar de efficiëntie te verhogen van de manier waarop planten lichtenergie gebruiken om kooldioxide en water om te zetten in koolhydraten, om de opbrengsten in belangrijke gewassen te verhogen.

Jeremy Harbinson, projectcoördinator voor Capitalise en werkzaam bij Wageningen University & Research, legt uit dat de natuurlijke variatie die te zien is bij diverse plantensoorten veel potentieel biedt om fotosynthese te verbeteren. 'We gebruiken moderne, niet-genetisch gemodificeerde plantenveredelingsmethoden om vanuit de meest gunstige eigenschappen van plant en gewas nog betere gewassen te produceren.'


Voedselzekerheid

Tegen 2050 komt de wereldbevolking naar verwachting boven de 9 miljard mensen uit. Deskundigen op het gebied van voedselzekerheid schatten dat hierdoor een verhoging tot aan 110 procent van de huidige productiviteit van gewassen nodig is.

De huidige rendementsverbeteringen bedragen ongeveer 1 procent per jaar. En de productiviteitstoename van enkele belangrijke gewassen, waaronder tarwe en rijst, is tot stilstand gekomen in enkele grote productiegebieden. Ondanks slimme gewasveredelingsprogramma's en landbouwpraktijken, zijn nieuwe innovaties hard nodig.


Efficiëntie ver onder theoretisch maximum

Capitalise probeert hier antwoord op te geven. De efficiëntie van fotosynthese in gewasplanten ligt ver onder het theoretische maximum voor het proces. Dat betekent dat er ruimte is om deze motor van landbouwproductiviteit te verbeteren.

Plantenwetenschappers hebben ontdekt dat het verbeteren van fotosynthetische eigenschappen kan leiden tot een aanzienlijke verhoging van de productiviteit van planten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer