Aanknopingspunt voor betere fotosynthese

Het eiwit Rubisco activase speelt een belangrijke rol voor een betere fotosynthese bij variërend licht en dus bij de voedselproductie.

Aanknopingspunt+voor+betere+fotosynthese
© eigen foto Wageningen UR

Over de hele wereld proberen wetenschappers het fotosyntheseproces te verbeteren, om zo de voedselproductie te verhogen.

Een cruciale stap daarbij is het vinden van de beperkende factoren in de fotosynthese. Het eiwit Rubisco activase springt er als factor uit.

Lichtintensiteit

Onder omstandigheden, waarbij de lichtintensiteit vaak en sterk wisselt, is dit eiwit een belangrijke beperkende factor voor het in gang zetten van de fotosynthese op momenten dat het licht plotseling toeneemt.

Op akkers en in kassen fluctueert de hoeveelheid licht die op bladeren valt heel sterk. Dat wordt veroorzaakt door de bewegende schaduw van bladeren, buurplanten en van wolken.

Biochemische processen

Planten moeten op die veranderingen in de lichtsterkte steeds reageren door de biochemische processen in hun bladeren aan te passen.

Als wetenschappers en plantenveredelaars deze beperkende factoren weten te elimineren, zouden gewassen sneller groeien en meer voedsel kunnen produceren.

Elias Kaiser, gewasfysioloog bij Wageningen UR, bestudeerde zandraket- en tomatenplanten. De nieuwe inzichten publiceert hij 15 februari in zijn proefschrift.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer