Verlichting+Hembrugterrein+brandt+door+plant
© Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Verlichting Hembrugterrein brandt door plant

Planten die de straatverlichting op het Hembrugterrein in Zaandam laten branden of mobiele telefoons opladen. Het kan met de energie opwekkende planten van Plant-e, een spin-off bedrijf van Wageningen UR.

Plant-e maakt producten waarin elektriciteit wordt opgewekt door het fotosynthese organisch materiaal van levende planten. Het deel dat niet door de plant wordt gebruikt om te groeien, wordt in de bodem bij de wortels afgegeven.

Daar leven bacteriën die dit materiaal afbreken en daarbij elektronen afgeven. Plant-e maakt gebruik van de technologie die het mogelijk maakt om deze op te vangen in koolstofelektroden en direct te gebruiken als elektriciteit.

Marktintroductie

Plant-e staat aan de vooravond van de marktintroductie van zijn eerste systemen. Deze producten zijn de eerste in hun soort en zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van de technologie.

Uiteindelijk moet 100 vierkante meter van dit systeem genoeg elektriciteit produceren voor een gemiddeld Nederlands huishouden.

Straatverlichting

Het Rijk heeft gisteren als eerste een grote partij energie opwekkende planten besteld. Deze worden geplaatst op het Hembrugterrein in Zaandam.

Dat voormalige defensieterrein in Noord-Holland wordt herontwikkeld. Het Rijksvastgoedbedrijf wil duurzaamheid en het verder openbaar en toegankelijk maken ervan combineren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer