NAK-besluiten over loofvernietiging en ontheffingsdata

De vaste commissie pootaardappelen van de NAK heeft een aantal besluiten genomen over loofvernietiging, de ontheffingsdata en het verzamelcertificaat.

NAK%2Dbesluiten+over+loofvernietiging+en+ontheffingsdata
© Han Reindsen

De bestaande regel voor loofvernietiging is: percelen waarvan het loof niet binnen twaalf dagen na aanvang van de loofvernietiging is afgestorven, worden een klasse verlaagd. Dit wordt nu aangevuld met een minimum toe te kennen klasse A. Een perceel A blijft dus A en een perceel B blijft B.

Vanwege de zeer ongunstige situatie in de veldkeuring is besloten dit jaar geen ontheffingsdata vast te stellen voor de klassen E, A, en B van nacontrolegroepen 1 en 2. Hierin zitten de vatbare en minder vatbare rassen. Voor de klassen E, A en B van de weinig vatbare rassen (nacontrolegroep 3) geldt zoals in voorgaande jaren een ontheffing van nacontrole.


Verzamelcertificaat

Het verzamelcertificaat wordt dit seizoen afgeschaft, omdat dit in strijd is met de Plantgezondheidsverordening. Ook zal de mogelijkheid om partijen als waardering II te certificeren verdwijnen. Dit laatste wordt door de leden van de vaste commissie pootaardappelen betreurd, maar de eventuele alternatieven geven onvoldoende borging voor het behoud en het internationale aanzien van de hoge kwaliteit van het Nederlandse pootgoed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer