Accon avm verlegt focus van overnames naar groei in agro

Agroaccountant Accon avm blijft inzetten op zelfstandige groei via zijn adviesdienstverlening, vooral in de agro-mkb-sector. Het kantoor boekte 90 miljoen euro omzet in 2019, een stijging van 2,5 procent, maar zegt overnames voorlopig aan zich voorbij te laten gaan.

Accon+avm+verlegt+focus+van+overnames+naar+groei+in+agro
© Twan Wiermans

Het gemiddeld aantal medewerkers groeide met 6 procent tot 873, laat Accon avm weten. 'Ondanks een moeilijke arbeidsmarkt is met dit resultaat een basis gelegd voor verdere groei in de toekomst', schetst voorzitter Guus Delger van de raad van bestuur.

De autonome groei van het grotendeels op de land- en tuinbouw geënte bedrijf over afgelopen jaar is vrijwel geheel gerealiseerd in de adviesdienstverlening. Op dit onderdeel komt dan ook de focus te liggen. De omzet uit de samensteldienstverlening en de 'oude' controlepraktijk bleef stabiel.


Voortvarend

De inkomsten voor aftrek van belastingen, afschrijving en financiering (ebitda) stegen eveneens met 6 procent naar een niveau van 13,1 miljoen euro. De solvabiliteit steeg naar ruim 30 procent. Delger zegt 'bijzonder tevreden' te zijn met de jaarcijfers.

We willen een toonaangevende adviesorganisatie in het middelgrote agro- en mkb-segment zijn

Guus Delger, voorzitter van de raad van bestuur Accon-avm

'Als we dit al zo voortvarend kunnen realiseren in een transitiejaar, dan zegt dat veel over de kracht van onze organisatie en de mogelijkheden in de toekomst', licht de voorman toe. Om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst is er voor gekozen om een nieuwe focus aan te brengen richting een toonaangevende adviesorganisatie in het middelgrote agro- en mkb-segment. 'Met een stevige basis in de accountancy.'


Regionale marktbenadering

De huidige adviesorganisatie wordt daarbij verder versterkt met fullservice dienstverlening, gericht op autonome groei. Centraal daarbij staat integrale sturing op vijf thema's: tevreden medewerkers, tevreden klanten, kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, maatschappelijke betrokkenheid en gezonde financiën.

Met het oog op het vergroten van het ondernemerschap is gekozen voor een regionale marktbenadering in het middelgrote agro- en mkb-segment. 'Onze landelijke dienstverlening wordt daarbij aangestuurd vanuit drie regio's, elk met een eigen managementteam.'


Geïnvesteerd

Om de veranderingen kracht bij te zetten, is in 2019 al stevig geïnvesteerd, duidt het bedrijf. Onder meer in kwaliteit van dienstverlening, uitbreiding van het kwaliteitscentrum, opleiding van medewerkers en het verder ontwikkelen van de lerende organisatie.

Daarnaast is er veel geïnvesteerd in een robuuste ICT-omgeving en digitalisering aan klanten. Om de personele groei te kunnen realiseren, is ingezet op recruitment en de doorontwikkeling van de Accon avm academy. Qua huisvestingsbeleid is een start gemaakt met de modernisering van de panden.


Omzetgroei

De eerste successen van dit gewijzigde beleid zijn zichtbaar, duidt het kantoor. Zo heeft Accon avm voor het tweede opeenvolgende jaar autonome omzetgroei gerealiseerd met een groei in het middenbedrijf in de mkb- en agrosector. De hoge uitstroom van medewerkers, die kenmerkend is voor de accountancysector, is gedaald. Het gemiddeld aantal medewerkers steeg in 2019 van 824 naar 873 fte's. Klanten hebben de dienstverlening gewaardeerd met een 7,5.

Monique van Lijssel, lid van de raad van bestuur: 'We zijn er in korte tijd in geslaagd om Accon avm weer aantrekkelijk te maken op de arbeidsmarkt, met aandacht voor onze medewerkers. Kwaliteit is ook en vooral zichtbaar in de menselijke maat van de organisatie. Dat bepaalt de daadwerkelijke ondernemingswaarde.'


Coronacrisis

Accon avm laat weten ook in de eerste maanden van 2020 een sterke start te hebben gemaakt. Als gevolg van de coronacrisis wordt wel een tijdelijke rem op de verdere ontwikkeling gezet. De dienstverlening is in de eerste maanden van de crisis echter op niveau gebleven, zegt Van Lijssel.

Het agroadvieskantoor schat in dat de accountancybranche de gevolgen van de coronacrisis met vooral in het tweede halfjaar van 2020 en wellicht ook in 2021 gaat ondervinden. 'Na de crisis zal de langetermijnambitie van autonome groei in het advies worden waargemaakt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer