Delphy+en+Aurea+zetten+in+op+maatwerk+per+fruitboom
Nieuws
© Johan Wissink

Delphy en Aurea zetten in op maatwerk per fruitboom

Tuinbouwexperts Delphy en Aurea zetten gezamenlijk in op het gebruik van fruitteeltadvies via data-analyse en taakkaarten om de opbrengst in de boomgaard te optimaliseren. Dit kan zelfs per boom.

Beide bedrijven laten weten de laatste jaren hard te hebben gewerkt om data-analyse, teeltmaatregelen en gps-gestuurde machines bij elkaar te brengen om fruitteeltadvies te kunnen uitvoeren per perceel, teeltpad of zelfs boom.

'Digitale inzichten en taakkaarten bieden voordelen voor de fruitteelt op het gebied van uniformiteit, kosten en productie', duidt Delphy. 'Het versterkt de individuele fruitteeltadvisering per teler.'


Teeltmaatregelen

Na jarenlange testen en praktijkdemonstraties zet het bedrijf dit jaar grootschalig in op deze diensten van databedrijf Aurea. Deze data en bijbehorende taakkaarten worden ingezet voor verschillende teeltmaatregelen.

Hierbij valt te denken aan variabele wortelsnoei op basis van groeikrachtkaarten, bloesemkaarten in bloeiperiode in combinatie met gerichte bespuitingen en bladvalperiode voor detectie van zwakke bomen en gerichte bemesting.


Handmatig dunnen

Op basis van dronedata en beeldanalyse worden vervolgens taakkaarten gemaakt die maatwerk per boom mogelijk maken. Deze toepassingen dragen bij aan hogere opbrengsten, egale groei en verminderde arbeid voor bijvoorbeeld handmatig dunnen, licht een woordvoerder van Delphy toe.

'Traditioneel en digitaal teeltadvies vullen elkaar hier naadloos aan en de digitale mogelijkheden in de fruitteelt zijn al meerdere jaren in de praktijk getest en door telers succesvol bevonden.'


Bestaande machinerie

Telers kunnen de data gebruiken op papier, tablet of in gps-systemen. Door de taakkaarten in te laden in de gps-terminal, krijgen ondernemers de optie om hun machines volledig geautomatiseerd aan te sturen per sectie of boom.

Bestaande machines kunnen door diverse partijen worden aangepast en omgebouwd voor gebruik van taakkaarten. Het maken van groeikracht kaarten gebeurt eind juni, wanneer de groei is afgesloten en de variatie in groeikracht het beste zichtbaar is.


Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer