Aardbeientelers krijgen meer advies op afstand

Door het coronavirus is er bij Delphy een toename in teeltadvies op afstand. Adviseurs passen het kwaliteitsmanagementsysteem (QMS) Strawberries toe om het advies bij aardbeientelers goed in te vullen.

Aardbeientelers+krijgen+meer+advies+op+afstand
© Delphy

Door de maatregelen na de opkomst van Covid-19 is er, grotendeels uit noodzaak, een sterke toename geweest in het geven van advies op afstand. Dit werd bij Delphy op zeer kleine schaal al toegepast voor bedrijven in verre landen. Met het coronavirus is dit nu ineens dagelijks werk, ook voor klanten dicht bij huis. Door met advies op afstand aan de slag te gaan, is volgens Delphy binnen team Aardbeien veel geleerd over wat er nog niet kan, maar vooral over wat er al wel kan.

Teeltadviseur Barry Dorrestijn van Delphy: 'Als team beschikken we over QMS Strawberries. Door het de afgelopen weken vaker in te zetten, merkten we dat het in de huidige opzet niet voldoende uitgerust is om grondig en volledig advies op afstand te geven. De informatie die nu in QMS kan worden gevonden is wel nuttig, maar in deze uitvoering niet voldoende om een teelt volledig op aan te kunnen sturen.'

Samen met klanten heeft Delphy in korte tijd een antwoord gevonden op de opgelegde restricties in het dagelijks werk. 'Via foto's, filmpjes en door de teler ingevulde vragenformulieren kon het advieswerk toch worden doorgezet', zegt Dorrestijn.


Autonoom telen

Pilots in andere kasteelten als tomaten en komkommers en de kennis van het Delphy-team dat deelneemt aan de Autonomous Greenhouse Challenge van WUR, zorgen voor een verdere ontwikkeling in QMS programma's. Voor de aardbeienteelt is autonoom telen nog een stip op de horizon. Die komt wel steeds dichterbij door de veranderingen in de sector, stelt Delphy.

'Nieuwe types sensoren, maar ook automatisering met robots, beginnen vanuit verschillende kanalen door te komen binnen de sector', weet Delphy-teeltadviseur Bram Jansen. 'Het snel stijgende areaal bedekte teelten en een afnemende zekerheid op voldoende personeel doen ons allen nadenken over de toekomst. De komende jaren zijn dit uitdagingen om aan te pakken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer