LTO en NFO pleiten voor meer invloed telers op PlanetProof

Het wordt nog een hele klus om de certificering van gewassen via de systematiek van PlanetProof voor telers goed werkbaar te maken, zegt LTO-bestuurder Niels Zuurbier. 'Daarvoor hebben we in de systematiek in elk geval meer invloed nodig.'

LTO+en+NFO+pleiten+voor+meer+invloed+telers+op+PlanetProof
© Dirk Hol

'Het is van belang dat wij als telers meer te zeggen krijgen over het vaststellen van maatregelen voor verdere verduurzaming', vindt Zuurbier. 'Binnen de teelttechnische commissie van PlanetProof hebben we als vertegenwoordigers van de telers een adviserende rol. Wij streven ernaar dat ons advies een meer bindend karakter krijgt.'

De telersorganisaties LTO en NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) hadden vorige week een informeel overleg over het keurmerk 'On the way to PlanetProof' samen met GroentenFruit Huis als koepelorganisatie voor afzetorganisaties. 'Doel was bepalen waar we staan en hoe we samen verdergaan in onze gesprekken met SMK, de organisatie die PlanetProof ontwikkelt en beheert', legt Zuurbier uit.

'De boodschap vanuit de afzetorganisaties richting de telers is duidelijk. Als dit keurmerk niet slaagt, dan komt er vanzelf weer een ander keurmerk voor in de plaats.'


Er komt geen meerprijs

Volgens NFO-voorzitter Gerard van den Anker bleek uit het overleg 'klip-en-klaar' dat er geen meerprijs komt voor producten die volgens de richtlijnen van PlanetProof worden geteeld. Het is voor de fruittelersorganisatie de aanleiding om aan te geven geen rol meer te willen spelen binnen SMK.

'Wij laten de keuze om PlanetProof te blijven voeren aan de individuele fruitteler', stelt Van den Anker. 'Ook zonder dit keurmerk zijn er voor fruittelers voldoende mogelijkheden om hun producten af te zetten. Dat geldt zeker voor fruit dat voor de exportmarkt is bestemd. Elke ondernemer kan kiezen voor de afzet die bij hem en zijn bedrijf past. Dat kan ook zonder PlanetProof.'

Van den Anker spreekt van een pittig gesprek tussen de telersorganisaties en GroentenFruit Huis. 'Besproken is ook dat telers meer invloed moeten krijgen binnen PlanetProof en dat er een einde moet komen aan het stapelen van ambities, nieuwe regels en administratieve lasten met de daarbij behorende meerkosten.'


Onvoldoende bestaansrecht

De NFO heeft eerder al aangegeven dat een keurmerk zonder goede beloning voor de teler geen meerwaarde heeft en dus ook onvoldoende bestaansrecht. 'PlanetProof brengt duidelijk niet wat vooraf ervan werd verwacht. Wij zullen nieuwe keurmerken alleen steunen als vooraf duidelijk is dat de inspanningen van de telers een meerprijs opleveren. Bij PlanetProof komen de maatschappelijke kosten van de verduurzaming volledig voor rekening van de agrarische sector.'

Het standpunt van LTO is minder scherp, stelt Zuurbier. 'We willen in gesprek blijven en hoe lastig het ook is, zullen we steeds het belang van een meerprijs voor telers benoemen. Verder zien we het als onze rol om PlanetProof voor telers werkbaar te houden. Om dat te bereiken is ook meer inspraak essentieel. De indruk is wel dat er geleidelijk meer naar de praktijk wordt geluisterd. Maar dat kan nog veel beter en dus is er nog volop werk te doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer