Iedereen+wil+meerprijs+voor+PlanetProof%2Dtelers
Analyse
© Dirk Hol

Iedereen wil meerprijs voor PlanetProof-telers

LTO, retailers, afzetorganisaties, verwerkers en ook Greenpeace vinden allemaal dat telers die zich via PlanetProof inzetten voor een duurzame teelt van hun gewassen, daarvoor beloond moeten worden met een goede meerprijs. De vraag is nu: hoe kan dit worden gerealiseerd?

De leden van het Nieuwe Oogst Opiniepanel stellen duidelijk dat verduurzaming via een keurmerk zoals 'On the way to PlanetProof' alleen toekomst heeft als er een meerprijs tegenover staat. Zonder beloning in de keten zien telers geen meerwaarde en geen perspectief om door te gaan met certificering.

Uit de reacties op het onderzoek blijkt dat eigenlijk alle ketenpartijen het erover eens zijn dat telers beloond moeten worden voor hun inspanningen voor een duurzame teelt. Maar het is onduidelijk hoe dit te realiseren is en wie daarvoor het voortouw moet nemen.


Extra kosten en administratieve rompslomp

LTO en NFO zijn kritisch. Zij laten weten dat verduurzamen prima kan zonder PlanetProof en vinden dat certificering in de huidige vorm de telers alleen maar extra geld kost en veel administratieve rompslomp veroorzaakt. 'Fruittelers moeten in de boomgaard verduurzamen en niet achter hun bureau', stelt NFO-voorzitter Gerard van den Anker.


SMK, de organisatie die PlanetProof ontwikkelt en beheert, erkent dat een meerwaarde onlosmakelijk verbonden is met de volhoudbaarheid van het keurmerk. Volgens programmamanager Stefanie de Kool zit iedereen in de keten klem als er geen meerprijs is. Wel voegt ze eraan toe dat dit vooral speelt in sectoren die opereren op internationale markten.


Jumbo

Supermarktketen Jumbo zegt de signalen over het afbrokkelende draagvlak voor PlanetProof, zoals blijkt uit het onderzoek van Nieuwe Oogst, niet te herkennen. Binnen de samenwerkingen wil de retailorganisatie hierover wel graag in gesprek met leveranciers. Overigens wijst Jumbo erop dat een keurmerk als PlanetProof telers en telerscoöperaties juist ook zekerheid biedt en daarmee continuïteit in de afzet.

Volgens Greenpeace moet landbouwminister Carola Schouten ervoor zorgen dat er nieuwe spelregels worden opgesteld, zodat telers eerlijke prijzen krijgen voor hun producten. De organisatie denkt aan een stapeling van vergoedingen voor duurzaamheidsstappen om daarmee een gezond en schoon landbouwsysteem in stand te houden. Greenpeace vindt het verder onacceptabel dat supermarkten, zoals Jumbo, gemaakte afspraken over het compenseren van telers die werken volgens de criteria van PlanetProof, niet naleven.


Hak

Groenteverwerker HAK meldt ondanks de commotie rond PlanetProof vast te houden aan het streven om alle vers verwerkte groenten en peulvruchten voor 2021 te laten certificeren. Voor de beloning van telers met een duurzame teeltmethode betaalt de fabrikant vanaf dit voorjaar behalve voor rodekool ook een meerprijs voor spinazie die bestemd is voor een potje met PlanetProof-sticker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer