In+Drentsche+Aa+geen+overschrijdingen+gemeten
Nieuws
© Agrarische Natuur Drenthe

In Drentsche Aa geen overschrijdingen gemeten

Waterbedrijf Groningen heeft vorig jaar geen enkele overschrijding van de normen voor gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen bij het innamepunt voor drinkwater in De Punt.

Het jaar ervoor werden nog zeven van dit soort incidenten genoteerd. Het innamepunt tapt water direct uit de Drentsche Aa. Erik Jolink van waterschap Hunze en Aa's verklaart de verbetering grotendeels uit de weersomstandigheden. 'Drenthe werd in mei 2018 getroffen door extreme neerslag met als gevolg dat in de week na de bui normoverschrijdingen werden gemeten.'

Jolink is programmamanager voor het uitvoeringsprogramma dat verbetering moet brengen in de waterkwaliteit van de Drentsche Aa. Het jaar 2019 was volgens hem 'rustiger', met weliswaar eveneens een hoog neerslagtekort, maar minder extreme buien.


Droogte zit monitoring in de weg

Door de droogte kon echter slechts een deel van de geplande monitoring plaatsvinden, tekent Jolink daarbij aan. 'In 2020 zullen we zien of dit positieve resultaat uit 2019 bestendig is.' In het uitvoeringsprogramma worden onder andere boeren in het Drentsche Aa-gebied gestimuleerd maatregelen te treffen op hun bedrijven die uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen verminderen. Ook burgers en gemeenten worden aangesproken op mogelijk vervuilend gedrag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer