Telers leveren bijna 8.000 kilo middelen in

Zeeuwse telers, loonwerkers en hoeveniers hebben sinds december 2018 bijna 8.000 kilo gewasbeschermingsmiddelen ingeleverd tijdens de actie Bezem door de middelenkast. De actie werd gecoördineerd door CLM en ondersteund door adviseurs van CZAV en gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten.

Telers+leveren+bijna+8%2E000+kilo+middelen+in
© Nieuwe Oogst

De actie is een initiatief van het samenwerkingsproject ‘Schoon Water Zeeland’, waarin overheden, watersector en agrariërs samen werken aan schoner oppervlakte- en grondwater in de provincie.

425 telers

Binnen ‘Schoon Water Zeeland’ werden telers gestimuleerd en geholpen hun niet-gebruikte middelen op goede wijze af te voeren. Nadat een teler zich had aangemeld voor de actie, kwam een bedrijfsadviseur langs om de middelen in de kast na te lopen.

Er hebben zich in totaal 425 telers aangemeld, waarvan 255 telers middelen hadden om in te leveren. Deze telers konden terecht bij hun lokale milieustraat van de Zeeuwse Reinigingsdienst, waar de middelen anoniem en kosteloos konden worden ingeleverd.

De bezemactie is een herhaling van de actie in 2015/2016, geven de partijen aan. 'Toen is meer dan 13.000 kilo ingeleverd bij de milieustraten. Voor de actie van 2018/2019 hebben meer telers zich aangemeld, maar minder telers hadden oude middelen om in te leveren, vergeleken met de eerste actie. Ook is de opgehaalde hoeveelheid lager. Telers zijn tijdens de actie geïnformeerd dat ze in het vervolg restanten en verpakkingen kunnen inleveren bij de Zeeuwse milieustraten.'

Kast

Telers, loonwerkers en hoveniers hebben soms bestrijdingsmiddelen in de kast staan die niet meer zijn toegelaten. Soms weten ze niet dat een middel niet meer mag worden toegepast, soms weten ze niet waar de middelen ingeleverd kunnen worden, geven de partijen aan.

'Ook hebben sommige telers een ‘erfenis’, van vader of opa, van (zeer) oude middelen. Ondanks deze redenen blijft het bezitten van niet meer toegelaten middelen een wetsovertreding. Verboden gewasbeschermingsmiddelen zijn daarom vaak een gevoelig onderwerp.

De aanwezigheid hiervan in de middelenkast betekent een groter risico op daadwerkelijk gebruik en in dat geval een overschrijding van de waterkwaliteitsnormen in het oppervlakte- en grondwater. Reden genoeg voor een bezemactie.'

Schoon Water Zeeland

Schoon Water Zeeland heeft als doel het gebruik van chemische onkruidbestrijding- en gewasbeschermings-middelen te verminderen. Het is een initiatief van Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf, Vereniging van Zeeuwse Gemeenten en ZLTO. CLM en Delphy verzorgen de uitvoering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer