Stevig+gesprek+LTO%2C+Natuurmonumenten+en+waterschap+over+%E2%80%98waterdiefstal%E2%80%99
Nieuws
© Twan Wiermans

Stevig gesprek LTO, Natuurmonumenten en waterschap over ‘waterdiefstal’

Vertegenwoordigers van LTO Noord, Natuurmonumenten en waterschap Hollandse Delta hebben donderdag een ‘stevig’ gesprek gehad over artikelen in regionale media waarin Natuurmonumenten stelt dat boeren ‘illegaal’ water weg pompten uit natuurgebieden.

Binnenkort vervolgen ze het gesprek voor natuurgebied Volgerland bij Ouddorp, dat de aanleiding was voor de commotie.

De artikelen leidden tot veel ophef bij boeren, geeft voorzitter Frank van Oorschot aan namens de afdelingen van LTO Noord op de Zuid-Hollandse Eilanden. Hij kreeg er veel boze reacties over uit zijn achterban. Veel boeren stellen dat Natuurmonumenten keer op keer de landbouw stigmatiseert. Voor hen is de maat vol. Boeren hebben het water nodig voor de productie van voedsel. Bovendien wijst hij erop dat boeren veel meer waterschapslasten betalen dan natuur.

Voor Natuurmonumenten was de aanleiding voor de media-aandacht dat boeren water uit natuurgebied Volgerland wegpompten voor beregening, zonder overleg met Natuurmonumenten. Juist in het voorjaar kan dat negatieve gevolgen hebben, vertelt Frans van Zijderveld van Natuurmonumenten. ‘Niet iedereen kan zo maar water onttrekken uit een gebied van een andere eigenaar.’ Volgens heemraad Johan van Driel van het waterschap is niemand eigenaar van het water.


Niet de bedoeling

Van Zijderveld benadrukt dat het niet zijn bedoeling was om een hele beroepsgroep te beschuldigen. Hij betreurt dat de woorden ‘graaien’ en ‘diefstal’ boeren in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Hij stelt dat hij die woorden niet zelf heeft gebruikt. Hij betreurt dat ze wel in het artikel in het Algemeen Dagblad zijn gekomen.

Alle partijen zijn het erover eens dat het nodig is om met elkaar in gesprek te gaan over verbeteringen in het watersysteem rond Volgerland. Het waterschap zal op korte termijn betrokken partijen uitnodigen voor dit overleg.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer