Eerste gevolgen van droogte zichtbaar op maispercelen

Nadat de vorst hier en daar de maisplanten aantastte, vormt de droogte nu een groter gevaar. Sommige Maismeetnet-veehouders beregenen hun gras al en willen ook de mais aanpakken.

Eerste+gevolgen+van+droogte+zichtbaar+op+maispercelen
© Johan Wissink

Bij veel melkveehouders gaat de mais super. Zo ook bij Marco Heijblok in Hippolytushoef, Corné Rommens in Hoeven, Dick Davelaar in Leusden en Guido Frijns in Reijmerstok. Toch is regen nu meer dan welkom.

De maiszaai vindt steeds vroeger plaats. Dit komt mede door de vanggewasverplichting in het najaar. Ook dit jaar bleek dit vroege inzaaien risicovol. In 2019 was er begin mei vorst en dit jaar zelfs na IJsheiligen. Melkveehouder Bas Fokkert uit Holthone geeft aan dat toch 10 tot 15 procent van zijn planten schade heeft opgelopen.


Gevolgen van droogte

Ook de droogte laat haar sporen na. Jolan van Noye uit Escharen ziet met name op de kopakkers dat de mais wat kleiner is. 'Op deze lichte zandgrond hebben we sinds het zaaien en ploegen 2 millimeter regen gehad.'


De Brabantse melkveehouder spoot op 26 mei tegen onkruid. 'Onkruid onttrekt ook vocht. Het bespuiten was door omstandigheden rijkelijk laat. Vanwege de koude nachten durfde ik niet eerder.' Ook ziet hij plaatselijk dat het onderste blaadje gelig is, wellicht vorstschade.


Paarse bladeren

Bij de Gelderse melkveehouder Bert Wissels in Hengelo was er ook sprake van kou. Bij hem kleuren hier en daar de bladeren paars. 'Het gewas heeft door de kou moeite om fosfaat op te nemen. In de zon is het lekker, in de schaduw best fris.

Melkveehouder Gerrit de Jong uit het Zuid-Hollandse Meerkerk kent een ganzenprobleem. De buitenste rij is pleksgewijs opnieuw ingezaaid. 'Op sommig stukken is er niets aan de hand. Elders is zomaar een rij van 50 tot 100 meter weg.'

De ganzen hebben nu jongen en vinden in de maiskorrel een mooie voedselbron. De Jong: 'De dieren trekken plant voor plant uit de grond om bij die korrel te komen. Terwijl de mais behandeld is met mesurol tegen vogelschade. De gans heeft hier geen boodschap aan.' Overigens werkt mesurol vooral afwerend tegen kraaien, fazanten en duiven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer