Melkveehouder Fokkert: 'Vooral vorstproblemen op gespitte grond'

De mais van Maismeetnet-deelnemer Bas Fokkert in Holthone kreeg vlak na IJsheiligen te kampen met vorst. Dat verliep niet helemaal zonder problemen. Op sommige percelen is duidelijk sprake van vorstschade.


Hoe gaat het met de mais?

'We hebben drie maispercelen. Twee van ruim 16 hectare, waarvan een in Balkbrug en een op 1 kilometer afstand van ons bedrijf. Daarbij hebben we 6 hectare mais bij huis staan.

Vorig jaar kwam bij ons het vanggewas op droge percelen niet op, dit jaar zijn er soortgelijke omstandigheden

Bas Fokkert, melkveehouder in het Overijsselse Holthone

'De percelen in Balkbrug en aan huis zijn vóór het zaaien gespit met spitmachine. Het andere perceel is geploegd met vorenpakker. Vooral op de gespitte percelen laten sommige maisplanten vorstschade zien. Terwijl sommige afstierven, groeiden andere zonder schade gewoon door.'


Hoe komt dit?

'Ik verwacht dat de ondergrond tijdens het weekend voor IJsheiligen, half mei, fors is opgewarmd. Bij de gespitte percelen is die ondergrond toch wat losser. Ik denk dat de kou hierdoor meer grip heeft op de kiem van het plantje. De weersituatie is dit voorjaar met de droogte wat extreem. De minder gunstige omstandigheden versterken elkaar en de grond warmde nu wel heel snel op.'


Had de droogte effect op de kieming?

'Gelukkig niet, de kiemplantjes hadden genoeg vocht om te kiemen. Alle planten kwamen goed op. We hadden iets meer zaden gezaaid dan normaal. Omdat 10 tot 15 procent van de mais is wegggevroren, hoeven we dan ook niet direct over te zaaien. Wel staan de plantjes wisselend, door vorstschade.'


Wat betekent de droogte voor de onkruiddruk?

'Vooral op de gespitte percelen ligt de onkruiddruk bij eenzelfde bladstadium hoger. Er staat voornamelijk melganzenvoet. Hier is op de laatste donderdag van mei gespoten, het geploegde land is een week later aan de beurt. Dat is een beter moment voor dat perceel.'Is nu spuiten verstandig?

'Nu of later spuiten, is een afweging. Wat is het effect op de planten die een groeibelemmering krijgen door de bespuiting? En in hoeverre worden de gezonde planten in hun groei belemmerd door het onkruid? Bij deze afweging is de keuze gemaakt voor de gezonde planten. Daarbij waren de omstandigheden om donderdag te spuiten gunstig. Bewolkt en niet te warm.'


En hoe nu verder?

'Gezien de stand van de mais passen we nu geen onderzaai toe, dat kan de mais schaden. Daarbij kwam het vanggewas vorig jaar bij ons op droge percelen niet op. Dit jaar zijn er soortgelijke omstandigheden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer