Maismeetnet: groei mais blijft achter

Terwijl vorig jaar het koude voorjaar zorgde voor een trage ontwikkeling van de mais, lijkt nu de droogte de spelbreker die het maisgewas op achterstand zet. Dat blijkt uit een rondje langs de deelnemers van het Maismeetnet.

Maismeetnet%3A+groei+mais+blijft+achter
© Guido Frijns

Weliswaar wordt de mais steeds vroeger gezaaid vanwege de noodzaak om een vanggewas te telen, maar de groei wordt er niet beter op. Bij de deelnemers aan het Maismeetnet ging de mais in 2018 gemiddeld op 10 mei de grond in en stond de mais begin juni gemiddeld al tegen de 40 centimeter hoog. Nu werd de mais, net als vorig jaar, twee weken eerder gezaaid. Het gewas stond deze week, net als vorig jaar in dezelfde week, gemiddeld iets boven de 20 centimeter.

Her en der is de droogte ook te zien in de kleur van de planten. Willy Aarts uit het Friese Hallum merkte halverwege deze week dat de planten her en der paars beginnen te kleuren. Vaak is dit een teken van fosfaatgebrek met kou als oorzaak. Ook de extreme droogte kan een rol spelen. Vocht is immers nodig voor de opname van voedingsstoffen.


Overzicht Maismeetnettelers.


Onkruidbestrijding

Door de droogte wordt niet alleen de maisgroei geremd, ook het onkruid komt vaak minder snel op. Toch waren Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond en Guido Frijns uit het Limburgse Reijmerstok deze week actief met het bestrijden van onkruid. Frijns, die biologisch onderneemt, was woensdag aan het eggen.

Met de regen van dit weekend verwachten diverse deelnemers aan het Maismeetnet dat de mais de komende weken flink gaat groeien. Zeker wanneer de temperatuur de komende week weer stijgt.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer