Herenboeren+Assen+speelt+in+op+bewuste+burger
Achtergrond
© Joost de la Court

Herenboeren Assen speelt in op bewuste burger

Wat nu nog een perceel grasland is van 20 hectare in de buurtschap Rhee aan de rand van Assen, wordt vanaf komend najaar de locatie van een bijzonder gemengd bedrijf. Met vleeskoeien, varkens, pluimvee, akkers, groenteveldjes, fruitbomen en bloemenranden vestigt stichting Herenboeren Assen er een coöperatief boerenbedrijf.

Samen met Berner Sennenhond Kyra loopt voorzitter Mariska Pater van Herenboeren Assen op het perceel langs de A28 waar eerder een zonnepark zou komen. Nu wordt het de basis van een coöperatie van burgers die hun voedsel in eigen beheer verbouwen. 'We kunnen van start, in mei hebben we het doel van minimaal 150 coöperatieleden gehaald. Inmiddels zitten we met 465 monden bijna helemaal vol', vertelt Pater.



In twee jaar tijd werd het project in Assen opgebouwd. Werving van leden, het vinden van een geschikte locatie, het regelen van vergunningen (zoals voor het neerzetten van een schuur en het organiseren van nutsvoorzieningen), het schrijven van een businessplan en het ontwerpen van het bouwplan.


'Coronacrisis heeft geholpen'

Pater: 'De coronacrisis heeft ons geholpen de laatste benodigde leden binnen te halen. Burgers zijn voedselbewuster geworden, willen meer dan ooit betrokken zijn bij de oorsprong van hun voedsel.'

Met een begroting van 400.000 euro, bij elkaar gebracht door de coöperatieleden, kan de groep burgers vanaf komend najaar gaan boeren. Op basis van een tienjarenplan wordt de helft van het areaal, in pacht uitgegeven door de gemeente, ingenomen door de brandrode runderen. Een klein deel is voor het overige vee en de rest wordt ingeruimd voor diverse gewassen. Van aardappelen tot fruit en diverse groenten. 'De leden bepalen samen wat ze willen laten telen', aldus Pater.


De werkzaamheden worden uitgevoerd door een professionele boer, die wordt bijgestaan door een commissie 'Help de boer'. Ook daarvoor verwacht Pater geen gebrek aan animo. 'Veel leden hebben al te kennen gegeven te willen helpen op de boerderij.' Naast het inleggeld betalen Herenboeren per lid van het huishouden 10 euro per week als bijdrage in de lopende kosten. 'In ruil daarvoor kunnen ze elke week de voedselopbrengst ophalen van de boerderij.'


Milieuverantwoorde voeding

Voedselbewuste consumenten willen vaak ook milieuverantwoorde voeding. Daar voldoet Herenboeren Assen graag aan, stelt Pater. 'We zijn een kleinschalig gemengd bedrijf op biologische basis. We produceren zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en streven naar meer biodiversiteit.'

Pater verwacht ook niet de opbrengsten die professionele boeren en tuinders per hectare halen. 'Maar dat hoeft ook niet. Zo lang we maar voldoende hebben voor de voedingsbehoefte van onze leden.'

Pater is ingenomen met de groeiende interesse van burgers. 'Onze leden ervaren hoe uitdagend het is om voedsel te produceren. In die zin draagt het ook bij aan het respect voor boeren en tuinders.'


Natuurgedreven en sociaal

Het model van Herenboerderijen wordt al vijf jaar toegepast en is gebaseerd op het principe van 'community farming', wat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten. Burgers verenigen zich in een coöperatie rond het samen produceren van voedsel. De verbindende elementen zijn natuurgedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen. Het project in Assen is de derde Herenboerderij in Nederland in wording, naast de al gerealiseerde locaties in Gelderland (Loenen) en Noord-Brabant (Boxtel). In de stad Groningen is onlangs een initiatiefgroep gevormd. Ook in steden als Rotterdam, Deventer en Amersfoort zijn er projecten in voorbereiding. Initiatieven worden ondersteund vanuit een professionele centrale organisatie.

Bekijk meer over:

Weer

  • Dinsdag
    18° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    18° / 11°
    50 %
  • Donderdag
    20° / 11°
    20 %
Meer weer