Aandacht+voor+Blaarkop+met+fietsroute
Nieuws
© Red de Blaarkop

Aandacht voor Blaarkop met fietsroute

Om aandacht te vragen voor historische Hollandse koeienrassen, zoals Blaarkoppen en Lakenvelders, is rond het Zuid-Hollandse Warmond een wandel- en fietsroute opgezet.

De route is een initiatief van Warmondse boeren, in samenwerking met Stichting Warmond aan de Kaag en lokale horeca en winkeliers. De 15 kilometer lange route voert door het historische dorp Warmond naar de eeuwenoude polders aan de overzijde van de Kagerplassen. Langs de route zijn de koeienrassen te zien.

In de uitgebreide routebeschrijving is veel informatie te vinden over de agrarische geschiedenis van Warmond en het cultuurhistorische verhaal van de rassen. Ooit was de Blaarkop een populaire koe, maar tegenwoordig zijn er landelijk nog maar zo'n 2.000 van 200 daarvan bevinden zich in het Groene Hart, het gebied waar Warmond ook deel van uitmaakt.


Levend erfgoed

Het dier is benoemd tot levend erfgoed van het Groene Hart. Tot de jaren zeventig stonden hier vooral Blaarkoppen. Sinds 1980 kiezen veel boeren voor Holstein, vanwege de intensivering van de landbouw.

Om de teloorgang van de historische koeienrassen tegen te gaan, bestaat het comité Red de Blaarkop. Burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen is ambassadeur. 'Erfgoed is méér dan monumenten, daarover zijn we het roerend eens in Teylingen. We koesteren ook ons immaterieel erfgoed, zoals de zeldzame koeienrassen die onze weilanden begrazen. De historische waarde is groot.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer