Groninger Blaarkop hoort bij de Drents Big Vief

Deelnemers aan de fietssafari's van Drents Big Vief, die vanaf het voorjaar 2019 in Drenthe plaatsvinden, komen onderweg oog in oog te staan met een beetje vreemde eend in de bijt: de Groninger Blaarkop.

Drenthe heeft lang een eigen runderras gehad. Deze Heisnikken, die ook wel toepasselijk Poepen werden genoemd, waren kleine magere koeien die vooral werden gebruikt voor de mestproductie. Met de komst van kunstmest en hoog producerende melk- en vlees-rassen, verdween de Heisnik voorgoed uit het Drentse agrarische landschap.

• Lees ook: Drentse variant op Afrikaanse Big Five

Rosa van der Kamp heeft tijdens het samenstellen van de safari's langs vijf zeldzame landbouwrassen een goed alternatief gevonden in de Groninger Blaarkop. Het is een dubbeldoelkoe die ook wel polder-panda wordt genoemd. En dat is niet alleen vanwege de overeenkomsten tussen de zwartbonte rund-variant en de welbekende Aziatische bamboebeer. Want helaas zijn er momenteel zelfs minder Blaarkoppen op de wereld dan reuzenpanda's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer