Camera%27s+weg%2C+problemen+blijven
Column
© Dirk Hol

Camera's weg, problemen blijven

Boer zoekt Vrouw en de coronacrisis hebben de 'boze boeren' even uit het nieuws verdreven. Maar de onvrede in de sector blijft. De vele trekkers op het Malieveld in Den Haag lijken alweer lang geleden. Zo ook de berichten dat nu al 75 Nederlandse boeren per jaar emigreren. Het is terecht even geen nieuws, maar ondertussen blijven oplossingen nodig.

Mijn indruk is dat de Nederlandse landbouw kampt met een zwaardere regeldruk dan veel andere landen. Nationale en provinciale overheden leggen een laag regels boven op de EU-afspraken voor bijvoorbeeld dierenwelzijn of Natura 2000. Bovendien zijn sommige Nederlandse normen strenger dan in buurlanden, denk aan stikstof en fosfaat. En ik heb het gevoel dat andere landen hun boeren en tuinders minder streng controleren dan ons land.

De ongelijke situatie is zorgelijk. Ik zie ook geen goede reden voor zwaardere regels en normen dan in buurlanden. De milieubeweging zegt: in Nederland leven we dichter op elkaar, we boeren intensiever en we hebben meer natuurgebieden die aan landbouwgrond grenzen. Maar dan zeg ik: als we met onze regelgeving te veel uit de pas lopen met omliggende landen, zetten we onze landbouw op achterstand.

Nederlandse boeren doen het juist al erg goed, bijvoorbeeld wat betreft milieu. De intensiteit en uitstoot per hectare is hier hoger dan in andere landen, maar ik vind dat geen eerlijke vergelijking. De milieubelasting per eenheid product dat op Nederlandse bodem wordt geteeld, is ontzettend laag.
En biodiversiteit? Natuurlijk is dat belangrijk en ik constateer dat veel boeren daar ook volop aandacht aan besteden. Maar zolang er in Nederland plaats is voor wolven en verwilderde paarden, moet er zeker ruimte zijn voor een sterke landbouw.

Mijn indruk is dat de Nederlandse landbouw kampt met een zwaardere regeldruk dan veel andere landen

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

We willen over tien jaar nog boeren en tuinders in Nederland. Dus moeten we met de stofkam door regels die hier strenger zijn dan in andere landen of proberen de EU-voorschriften op ons niveau te krijgen. Zeker geen nieuwe verplichtingen door de Green Deal van EU-commissaris Frans Timmermans.

In het Europees Parlement probeer ik zelf te snijden, als medeonderhandelaar voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Minder regels en minder kosten. Dat is hard nodig, nu de coronacrisis de inkomsten doet kelderen. Ook hier is het juist Nederland dat als exportland een klap krijgt.

'Je kunt niet groen doen als je rood staat', zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf ooit. En hij had gelijk. De Nederlandse overheid moet de agrarische sector eerst helpen door te snijden in de regeldruk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer