Verrood+licht+zorgt+voor+meerproductie+komkommer
Nieuws
© Arie Meijer

Verrood licht zorgt voor meerproductie komkommer

Een hoog aandeel verrood licht leidt tot een grotere productie in de komkommerteelt, meldt Kas Als Energiebron.

In het kader van project 'LED licht bij zonlicht' is de afgelopen maanden de tweede fase van het spectrumonderzoek voor komkommer uitgevoerd. Uit eerder onderzoek met het snackkomkommerras Qwerty bleek dat 10 tot 20 procent verrood licht gunstig was voor de gewasopbouw, lichtonderschepping en productie. De productie in de behandeling met een hoog aandeel blauw licht bleef toen achter.

Om meer inzicht te krijgen in de effecten van specifiek groen en verrood licht, hebben onderzoekers op 6 maart van dit jaar jonge komkommerplanten van de rassen Qwerty en Hi Power geplant in het Innovatie- en Demonstratiecentrum LED belichting van Wageningen University & Research glastuinbouw in Bleiswijk.

Lichtspectra

De lichtspectra die in deze proef werden beproefd, liepen uiteen van rood/blauw (95 procent/5 procent) tot een wit lichtspectrum met vergelijkbare spectrale verhoudingen als zonlicht. De teelt was onder winterse condities, waarbij het meeste licht van de lampen kwam en een zonlichtpercentage van 16 werd gerealiseerd.

'Bij beide rassen waren de planten bij een hoog aandeel verrood licht (20 tot 26 procent) langer en werd er meer biomassa in de stengels gestopt. Dit effect was bij het ras Qwerty sterker dan bij Hi Power en was het aantal gevormde bladeren hoger. Deze effecten leidden bij het ras Qwerty tot een fors hoger bladoppervlakte, meer lichtonderschepping en een hogere biomassaproductie', stellen de onderzoekers.

Effecten bij Qwerty groter

'De productie bij Qwerty was onder het spectrum met rood, blauw en 20 procent verrood licht 21procent hoger dan onder het spectrum 95 procent rood en 5 procent blauw', melden ze verder. De productiestijging was te danken aan een hoger aantal vruchten. Bij het ras Hi Power waren de effecten minder groot: de verschillen in bladoppervlakte en lichtonderschepping waren kleiner.

De resultaten in dit project zijn veelbelovend voor de toepassing van LED-belichting in de komkommerteelt, vinden de wetenschappers. Op basis van de uitkomsten hebben de onderzoekers het beste lichtspectrum geselecteerd, dat komend belichtingsseizoen wordt geïnstalleerd in de Winterlichtkas. Bij deze proef wordt opnieuw het ras Hi Power geteeld. Het onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van landbouw en Glastuinbouw Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer