Tijdelijke+vrijstelling+Teppeki+in+glasgroente
Nieuws
© Han Reindsen

Tijdelijke vrijstelling Teppeki in glasgroente

Het gewasbeschermingsmiddel Teppeki krijgt een tijdelijke vrijstelling voor bestrijding van bladluis in aubergine, komkommer en courgette.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verleent de tijdelijke vrijstelling voor het middel Teppeki op grond van de Wet gewasbeschermingsmiddelen. De vrijstelling treedt in werking op 15 maart en vervalt op 13 juli.

In de bedekte teelt van aubergine, courgette en komkommer zijn in een geïntegreerd gewasbeschermingssyteem onvoldoende chemische alternatieven ter bestrijding van alle voorkomende bladluizen voorhanden. Ook met de toepassing van niet-chemische maatregelen kunnen bladluizen in de startfase van biologische bestrijders in een geïntegreerd gewasbeschermingssysteem niet afdoende worden beheerst.

Werkzame stof

In oktober 2018 heeft de Europese Commissie besloten de toelating van de werkzame stof pymetrozine niet te verlengen. De sector en toelatingshouders werken aan alternatieve middelen.


Er zijn uitbreidingsaanvragen van middelen voor de teelt van aubergine, komkommer en courgette gaande, maar de besluiten worden niet voor de zomer verwacht. Daardoor komen alternatieven te laat beschikbaar voor het teeltseizoen 2020.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer