Biologische+melk+herkenbaar+aan+vetzuur
Nieuws
© Eigen Foto

Biologische melk herkenbaar aan vetzuur

Biologische melk heeft een andere vetzuursamenstelling dan gangbare melk. Dat verschil zou in de toekomst bruikbaar zijn om met een test aan te tonen dat de melk ook daadwerkelijk van biologische oorsprong is.

Dat komt naar voren uit onderzoek van Ningjing Liu van Wageningen University & Research. Hij onderzocht de verschillen tussen biologische en niet biologische melk en de oorzaak hiervan. Wel is het zo dat de biologische melk in de winter op een andere manier onderscheidend is dan in de zomer.

Dat heeft maken met het rantsoen, waardoor weidemelk qua samenstelling in de winterperiode meer lijkt op reguliere melk en in de zomerperiode meer op biologische melk. Liu hoopt deze week aan de WUR te promoveren met zijn proefschrift 'Organic milk: Understanding intrinsic characteristics and their origin, and development of novel means of detection'.


Onderliggende oorzaken

In dit proefschrift beschrijft de onderzoeker de specifieke samenstellingseigenschappen van biologische en reguliere melk en de zoektocht naar de onderliggende oorzaken. Met het proefschrift wil hij de verschillen tussen biologische en reguliere melk aantonen om zo fraude tegen te gaan.

Als gevolg van de toegenomen vraag naar biologische middelen is dit product volgens Liu kwetsbaar voor fraude en zou reguliere melk verkocht kunnen worden als biologische melk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer