Boomkwekers+kijken+terug+op+succesvol+jaar
Nieuws
© ZLTO

Boomkwekers kijken terug op succesvol jaar

De LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen kijkt terug op een druk maar ook een succesvol jaar. Dit meldde vakgroepvoorzitter Henk Raaijmakers deze week tijdens de Kennis- en netwerkdag van de vakgroep bij Plantion in Ede.

Raaijmakers gaf daar een presentatie over de opzet van de vakgroep en de verbindingen met LTO Nederland, de regionale LTO’s en met Vaktechniek.

Het was voor de eerste keer dat op deze jaarlijkse bijeenkomst van de vakgroep ook telers van zomerbloemen aanwezig waren. Aan het begin van dit jaar maakten zij in de belangenbehartiging de overstap van Glastuinbouw Nederland naar de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten.

Veilig stellen Floriade

Raaijmakers wijst in zijn woord aan de leden op de grote inzet van de cultuurgroepen die vallen onder de vakgroep voor het doorgaan van de Floriade. Het beschikbaar stellen van planten en bomen heeft volgens hem meegeholpen aan het politiek en uitvoerend veilig stellen van dit grote internationale tuinbouwevenement dat in 2022 moet plaatsvinden in Almere.

De vakgroep heeft internationaal dit jaar zijn handen vol gehad aan fytosanitaire wet- en regelgeving en politieke ontwikkelingen in Rusland en vanwege de Brexit. Verder is er volgens Raaijmakers veel inzet gepleegd op de invoering van het plantenpaspoort.

Belangrijke thema’s voor de vakgroep zijn en blijven beschikbare en betaalbare arbeid en de verdere verduurzaming. Dossiers als PFAS, stikstof, knolcyperus, xylella en de internationale leveringsvoorwaarden hebben de constante aandacht, verzekert Raaijmakers.

Korter bij leden

Ook meldt hij dat hard wordt gewerkt om het partnerprogramma van de ‘Groene Stad’ en in het verlengde daarvan een nieuw manifest voor meer bos- en houtproductie op het platteland korter bij de leden te brengen.

Wensen zijn er ook, meldt de vakgroepvoorzitter die in de loop van dit jaar afscheid neemt van de landelijke belangenbehartiging. ‘We hopen op een snelle oplossing van de stikstofcrisis zonder verdeeldheid onder de agrariërs en een snel herstel van de bouw en infra. Verder hoop ik van harte dat volgend jaar op deze kennis- en netwerkdag minimaal 10 procent van de 1300 leden die vallen onder onze vakgroep aanwezig zullen zijn.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer