Nederlands dak wordt in rap tempo groen

De sedumdaken van Utrechtse bushokjes zijn sinds kort wereldberoemd, maar ook op andere plaatsen zijn groene daken bezig aan een opmars. Niet voor niets: ze vormen een oplossing voor hitte, wateroverlast en vervuiling in steden. Na gemeenten zien marktpartijen brood in de aanleg van groene daken. Kwekers varen er wel bij.

Nederlands+dak+wordt+in+rap+tempo+groen
© Reggestreekfotografie

Groene daken zitten in de lift. Sinds Dutch Greenroof in Holten in 2015 begon met het kweken van sedummatten, -pluggen en -stekken voor groendaken, heeft het bedrijf een jaarlijkse groei van 50 procent gekend. Op doorwortelde kokosmatten met hydrocompost groeien zes tot twaalf soorten sedum, op verzoek van de klant aangevuld met kruiden of rotsbeplanting.

'We leveren aan ons eigen hoveniersbedrijf Groenkreatief Markvoort', zegt mede-eigenaar Rolph Markvoort. 'Maar ook andere hoveniersbedrijven nemen sedummatten en andere groene daksystemen bij ons af.'

Problemen in steden

Groene daken vormen volgens Henk Raaijmakers, bestuurslid van De Groene Stad en voorzitter van LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen, een oplossing voor problemen in steden, zoals waterberging, hittestress, fijnstof en vervuiling door verkeer.

Vooral platte daken lopen sneller schade op door extreem weer

woordvoerder Interpolis

'Met De Groene Agenda van De Groene Stad zijn we bezig met kennisontwikkeling en dat begint zijn vruchten af te werpen. Steeds meer gemeenten geven subsidie om in een groen dak of groene gevel te investeren.' Daaronder vallen onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Verkoeling en isolatie

Een plat dak met sedummatten en een eenvoudig irrigatiesysteem kan al zorgen voor verkoeling en isolatie, legt Raaijmakers uit. Als saillant detail noemt hij dat zonnepanelen op een sedumdak 10 tot 15 procent meer rendement opleveren, omdat de sedummatten de temperatuur nivelleren.

De bestuurder is blij dat de resultaten van vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek nu gemeengoed beginnen te worden, wat een enorme stimulans is voor de verdere vergroening van stedelijke daken.

Meer schademeldingen

Marktpartijen zoals energieleverancier Greenchoice en verzekeraar Interpolis geven korting op de aanschaf van een sedumdak. Het aantal schademeldingen aan woningen als gevolg van extreem weer is bij Interpolis van 2011 tot 2018 gestegen van 5.900 naar 7.300, een toename van bijna 25 procent.

Als gevolg daarvan herstelde de onderneming in 2011 voor 5,5 miljoen euro aan neerslagschade en in 2018 voor 9 miljoen euro. 'Vooral platte daken hebben het zwaar te verduren en lopen sneller schade op door extreem weer', zegt een woordvoerder. 'In sedumdakbedekking zien wij een duurzame oplossing voor neerslagschade en daarom zijn wij van gestart met het Groene Daken-initiatief.'

Fijnstof

Een sedumdak neemt fijnstof op en houdt water vast. Bovendien zorgen de planten dat het dak twee keer zo lang meegaat, doordat ze scheurtjes door uv-straling in de dakbedekking voorkomen en zo lekkage tegengaan. Ook heeft een groen dak een positief effect op de aanwezigheid van insecten en vogels, wat weer goed is voor de biodiversiteit.

Met de in juni van dit jaar gestarte actie 'Van Grijs naar Groen' wil Interpolis dit jaar 70.000 vierkante meter groen plat dak aanleggen, wat omgerekend overeenkomt met de opslag van ruim 1,7 miljoen liter regenwater. Tot nu toe zijn al meer dan tweeduizend daken aangemeld.

Verzekeringskorting

Klanten van de verzekeringsmaatschappij ontvangen korting op hun premie als zij een groen dak aanschaffen. Het eerste jaar gaat het daarbij om 10 procent korting op hun woonhuisverzekering. Interpolis werkt voor 'Van Grijs naar Groen' samen met Groendakcoach in Hendrik-Ido-Ambacht, een bedrijf dat inspecties uitvoert om te bepalen of een dak al dan niet geschikt is en de groene daken legt.

De samenwerking is tot stand gekomen na een pitch van stichting Roof Update bij Achmea, het moederbedrijf van Interpolis. Deze landelijke stichting is een kennisplatform op het gebied van groene daken en groene gevels, dat samenwerkt met onder andere de Technische Universiteit Eindhoven en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Wereldmarktleider

De toenmalige voorzitter van de stichting is met GroendakCoach begonnen. Hij heeft zijn functie overgedragen aan Sander Scheper, business development manager bij Sempergreen in Odijk. Deze kwekerij is wereldmarktleider in groene daken, groene gevels en kant-en-klare bodembedekking en werkt als leverancier van het sedum mee aan de groenedakenactie van Interpolis.

Volgens Scheper is er een duidelijk toenemende vraag naar groene daken. Sedumdaken vormen wat hem betreft een mooi product dat weinig voedingsstoffen en onderhoud nodig heeft, en waar vooral in de particuliere markt steeds meer belangstelling voor is.

Kwaliteitsnormen

Sempergreen neemt deel aan de Green Deal Groene Daken, waarin kwaliteitsnormen, maar ook marktontwikkelingen, innovaties en de samenwerking tussen leveranciers en afnemers op de agenda staan. Scheper: 'Steeds meer partijen ontdekken het groene dak en we zijn ons ervan bewust dat we daar nu op in moeten spelen.'

Nationaal Daken Plan is in voorbereiding
De Green Deal Groene Daken is een in 2014 gestart samenwerkingsverband van gemeenten, waterschappen, verzekeraars, marktpartijen en de rijksoverheid. De eerste twee jaar hebben de partners vooral gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen voor groene daken. Vanaf 2016 gingen zij verder met experimenteren in de praktijk en verbeteren van de dakbegroeiing. Op 13 mei 2019 is de Green Deal Groene Daken officieel afgesloten met factsheets over 'groenblauwe' daken, de 'Handreiking Natuurdaken' en de 'Green Deal Groene Daken Legacy', een document waarin de opgedane kennis is samengevat. Vanaf 1 juni werkt de coalitie aan de voorbereidingen van het Nationaal Daken Plan dat in 2020 start. De mogelijkheden om daken te vergroenen, dienen daarbij als uitgangspunt om oplossingen te bieden voor klimaatverandering, verstedelijking en verdichting, energie, biodiversiteit en gezondheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer