Maismeetnet%3A+mais+gaat+goede+kant+op
Nieuws
© Wim Vedder

Maismeetnet: mais gaat goede kant op

Met de regen van het voorbije weekend komt de maisgroei weer op gang. Die stokte wat als gevolg van eerst de kou en daarna de droogte.

Bij de deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst is de mais op verschillende plekken ook gaan groeien. Ten opzichte van vorige week is de mais in acht dagen gegroeid met gemiddeld 12 centimeter. Melkveehouder Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden zag de mais zelfs met bijna 25 centimeter groeien tot 45 centimeter.

Ed Boerboom, maisspecialist bij de Alliance Groep, signaleert dat in het zuidelijk zandgebied de mais nu redelijk de goede kant op gaat. 'Het was droog. Hier en daar had de maisplant soms moeite om boven te komen. Ook zie je dat de mineralisatie door de droogte werd vertraagd. De mais neemt minder stikstof en fosfaat op en dat zie je bijvoorbeeld aan de paarse kleur.'


Marginaal bemest

Boerboom merkt dat dit vooral zichtbaar is in percelen waar marginaal is bemest. 'Bij zandpercelen met een hoog pW-getal mag een ondernemer maar 40 kilo fosfaat bemesten. Als de omstandigheden minder gunstig zijn, zoals dit jaar, dan laten tekorten zich zien.'

Doordat het nu wat heeft geregend, is het begin van de verbetering gemaakt. Toch is volgens de maisspecialist nog niet alles rond. 'In Zuidoost Brabant heeft het plaatselijk 20 tot 40 millimeter geregend. We blijven ook dan met een serieus regentekort zitten,'.


Oostelijke zandgronden

Boerboom hoort verder dat het met de mais in de oostelijke zandgronden van hetzelfde laken een pak is. Daarnaast signaleert hij dat er hier en daar sprake is van vogelschade. 'Dat zou iets meer spelen op kleigrond, omdat als gevolg van droogtescheuren het zaad meer vrij kan komen te liggen.'Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer