Gefreesde graszode houdt bodem vochtig

Door de droogte was ploegen niet mogelijk. Dat was voor melkveehouder Aart van Stempvoort uit het Zeeuwse Kats reden om de grond te frezen en vervolgens mais te zaaien.

De ondernemer had dit jaar eerst een snede gras geoogst, op 24 april. De ploeg bleef door de droogte niet in de grond. Waar het wel lukte, kwam nóg drogere grond boven. Daarop is hij gestopt met ploegen en is het perceel 4 tot 5 centimeter gefreesd.

Vervolgens is het perceel met de zodenlichter bewerkt. Daarna is het met de rotoreg vlak gemaakt, waarna de mais is ingezaaid. Na het zaaien is de grond aangeaard met de cambridgerol, waardoor het vocht in de grond bleef. 'Ik heb toen geluk gehad dat we regen kregen. Hierdoor is het zaad grotendeels ontkiemd. Maar op dit moment is er wel weer regen nodig', stelt Van Stempvoort.

Achteraf was de eerste snede gras oogsten dit jaar geen gelukkige keuze, stelt de ondernemer. 'Dit gras verdampt 6 milllimeter per dag. Na dertig dagen is dat 180 millimeter. Bouwland kun je op een vochtige bodem zaaien. Normaal heb je met deze manier van werken én een grassnede én mais. Maar dit jaar is het extreem droog. Ik hoop dat ik tijdig kan oogsten en gras kan zaaien. Anders mis ik de eerste snede van volgend jaar en is de winst van dit jaar weg. Dat is het riscio van het vak.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer