Mais vaak niet rijp bij ideale zaaidatum vanggewas

Een optimale veldbedekking door een vanggewas is te behalen als deze op 19 september is gezaaid. Vaak is de mais dan vaak nog niet volledig afgerijpt.

Mais+vaak+niet+rijp+bij+ideale+zaaidatum+vanggewas
© Twan Wiermans

'Dat zou betekenen dat boeren het vanggewas gedurende de maisgroei moeten onderzaaien om het op tijd op de akkers te hebben', zegt ITC-onderzoeker Anton Vrieling van de Universiteit Twente.

Onderzoekers van de universiteit hebben aan de hand van satellietbeelden de grondbedekking van vanggewassen op Overijsselse akkers bekeken. Voor hun onderzoek analyseerden ze de satellietbeelden uit 2017 en 2018.

Het vanggewas voorkomt dat een groot deel van het nitraat uit bemesting in het grondwater terechtkomt. Volgens de huidige regelgeving moeten Nederlandse boeren na verbouw van mais uiterlijk 1 oktober hun vanggewas hebben gezaaid.


Schatten van zaaidata

Beelden van de Sentinel-2-satellieten maakten het mogelijk om van individuele akkers de zaaidata te schatten. 'Volledig begroeide akkers kaatsen veel nabij-infrarood en weinig zichtbaar licht terug. Door deze terugkaatsing in de tijd uit te zetten, kunnen we veranderingen zien en zaaidata schatten. Een net gezaaide akker zonder planten kaatst namelijk relatief weinig infraroodlicht terug', legt Vrieling uit.

Met de schattingen konden de onderzoekers kijken wat de invloed van zaaidata op de uiteindelijke bedekking in december was. Aan de hand van de zaaidata en de bedekking in december bepaalden de onderzoekers welke temperatuursom – de som van alle daggemiddelde temperaturen boven 4 graden – nodig was voor een optimale veldbedekking gedurende de winter.


Temperatuursom

Gemiddeld over de afgelopen dertig jaar werd de benodigde temperatuursom op tijd behaald als er op 19 september werd gezaaid. 'Afhankelijk van het weer is de mais dan nog niet volledig afgerijpt, wat zou betekenen dat boeren het vanggewas gedurende de maisgroei moeten onderzaaien om het op tijd op de akkers te hebben', zegt Vrieling.

Het onderzoek begon als studieproject voor studenten van de faculteit ITC, maar groeide uit tot een volwaardig onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer