Hoogste hectareopbrengst ooit voor HZPC-telers

Met een prognoseprijs van 38 euro per 100 kilo en een gemiddelde opbrengst realiseren pootgoedtelers die leveren aan HZPC over oogstjaar 2019 financieel waarschijnlijk de hoogste hectareopbrengst ooit.

Hoogste+hectareopbrengst+ooit+voor+HZPC%2Dtelers
© HZPC

In een reactie zegt directeur Lilian Escalon van HZPC-Europa tevreden te zijn over de prognoseprijs voor dit seizoen. De prijs is weliswaar iets lager dan de uitbetaling van vorig jaar, maar die prijs ging toen gepaard met een kleinere oogst door het droge groeiseizoen in 2018.

‘Door de hoge virusdruk duurde het lang voordat we wisten in welke klassen het pootgoed verkocht kon worden’, vertelt Escalon over het afzetseizoen. ‘Maar ondanks deze vertragingen zijn we enorm trots op de verwachte prijs per 100 kilo.’

Minder vraag voor Noord-Afrika

De directeur meldt dat voor Noord-Afrika de vraag dit jaar minder groot was. ‘We hebben desondanks hoge verkoopprijzen gerealiseerd. Tot laat in het seizoen zijn er pootaardappelen naar bestemmingen overzee verscheept.’

In Europa doen de pootgoedrassen voor de versmarkt het volgens Escalon goed. Deze markt is in evenwicht en de verkopen gaan volgens verwachting, stelt hij. HZPC constateert bij producenten van fritesaardappelen enige aarzeling, vooral vanwege de discussie rond het wegvallen van kiemremmingsmiddel Chloor IPC.

Escalon verwacht dat HZPC over oogstjaar 2019 uiteindelijk een goede uitbetalingsprijs zal realiseren. ‘We denken onze telers 2,6 procent meer uit te betalen dan over oogst 2018. Met 2 procent meer goed gekeurd areaal leveren onze telers 11 procent meer tonnen over heel Europa. In totaal betalen we dit jaar ruim 190 miljoen euro aan onze telers.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer