Bloemetjes+voor+bijtjes+niet+gratis+plukken
Column
© Arie Meijer

Bloemetjes voor bijtjes niet gratis plukken

De gezaaide bermen en akkerranden groeien en bloeien nu volop. In het belang van biodiversiteit en de bijdrage die dit levert aan een mooi kleurrijk landschap, is het goed dat dit gebeurt. Tegelijk wordt met het inzaaien van bloemrijke akkerranden zichtbaar dat wij als boeren en tuinders bezig zijn met milieu en klimaat.

Dat in tegenstelling tot verwijten die we als land- en tuinbouw soms krijgen vanuit bepaalde hoeken van de samenleving. Zoals deze week ook weer in Trouw te lezen viel.

Blijkbaar is op de inzet en investeringen die wij als sector doen, het 80-20-principe van toepassing. Het merendeel van wat we doen, wordt niet gezien en alleen wat zichtbaar is, bepaalt het beeld. Uiteraard hebben we daar als LTO samen met jullie boeren en tuinders een rol in te vervullen. Daar werken we overigens op verschillende manieren al hard aan.

Maar soms slaat ook bij mij de frustratie toe. Zo zag ik deze week diverse malen fietsers stoppen om fietstassen vol te proppen met geplukte bloemen van de bewust ingezaaide stroken.

Blijkbaar is op de inzet en investeringen die wij als sector doen, het 80-20-principe van toepassing

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Ik kon het niet laten om de volgende tweet te plaatsen: 'Als we bloemrijke akkerranden en bermen belangrijk vinden voor de biodiversiteit, moeten we ze natuurlijk wel gewoon laten staan en dus niet plukken voor een gratis bosje. Koop dan een mooi bloemetje van Nederlandse tuinders of telers. Zij kunnen het gebruiken.'

Uiteraard gun ik mensen een gratis geplukt bloemetje. Wat mij stoort is dat de 80-20-regeling blijkbaar ook vaak van toepassing is op de maatschappij. 80 procent van het groene denken wordt maar voor 20 procent ingevuld en gratis of voor weinig is leidend. Er is nog een wereld te winnen.Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer