Nevedi+voorziet+problemen+door+voermaatregel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nevedi voorziet problemen door voermaatregel

Nevedi voorziet problemen als de voermaatregel wordt ingevoerd waarmee landbouwminister Carola Schouten een deel van de stikstofcrisis wil oplossen. Op melkveebedrijven kan dit leiden tot gezondheidsproblemen en productie- en saldodalingen.

De minister heeft een wettelijke maatregel aangekondigd om via mengvoeders ammoniak te kunnen reduceren. Er komt dan een norm voor het gehalte Ruw Eiwit (RE) in mengvoer. Net als het Landbouw Collectief kan de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi) zich niet in deze maatregel vinden. 'Het is een maatregel die de minister eenzijdig verkiest boven de plannen van het Landbouw Collectief en is in onze ogen niet effectief.'

Het Landbouw Collectief gaat uit van een keuzemodel, waarbij ondernemers zelf verantwoordelijk zijn om de meest effectieve en gewenste maatregel te implementeren op hun bedrijf. Het kan gaan om maatregelen op het gebied van voer, mest en weidegang. Niet het middel, maar het doel zou centraal moeten staan.


Kijk naar het totaalrantsoen

Volgens de diervoederindustrie moet, om de ammoniakuitstoot te beperken, gekeken worden naar het totaalrantsoen van koeien en niet alleen naar mengvoer. 'De basis van dat rantsoen bestaat gemiddeld voor 75 procent uit ruwvoer. De kwaliteit daarvan wordt beïnvloed door specifieke keuzes in mest- en graslandmanagement.'

In de optimalisatie van het totaalrantsoen zijn de RE-gehalten in het aanvullende mengvoer (25 procent) het resultaat van de kwaliteit van het ruwvoer, stelt Nevedi. De vereniging vreest dat een norm op het RE-gehalte in mengvoer niet tot het beoogde effect leidt. 'Het is zelfs denkbaar dat het omgekeerde wordt bereikt.'


Borging

Volgens Nevedi heeft Schouten zich laten leiden door de vraag of ammoniakreductie op rantsoenniveau voldoende meetbaar is en of de naleving voldoende kan worden geborgd. 'De minister kiest alleen voor het haar best passende alternatief en laat de voorgestelde aanpak van het Landbouw Collectief vooralsnog links liggen.'

De aanpak van het Landbouw Collectief is in de ogen van Nevedi vele malen goedkoper en effectiever.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer