Eerste+Kamer+akkoord+met+Spoedwet+aanpak+stikstof
Nieuws
© Dirk Hol

Eerste Kamer akkoord met Spoedwet aanpak stikstof

De Spoedwet Aanpak Stikstof is aangenomen door de Eerste Kamer. Dat betekent dat de wet kan worden ingevoerd. Het was allerminst zeker dat de wet een meerderheid zou krijgen, maar met steun van SGP, 50Plus, de Groep Otten en de Onafhankelijke Senaatsfractie heeft de kabinetscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een meerderheid gekregen.

De Spoedwet aanpak stikstof bevat de plannen waarmee het kabinet de stikstofcrisis op korte termijn wil aanpakken. In het wetsvoorstel staan onder meer regels voor stikstofarm veevoer, de mogelijkheid om een drempelwaarde voor stikstofuitstoot in te voeren en de invoering van een stikstofregistratiesysteem. Naast deze spoedwet werkt Schouten aan een pakket maatregelen voor de lange termijn.

In de Tweede Kamer kreeg de wet steun van regeringspartijen VVD, CDA, D66, ChristenUnie aangevuld met SGP en 50Plus. De verhoudingen in de Eerste Kamer zijn anders en daarom was instemming van meer partijen nodig voor een meerderheid. De Groep Otten, een afsplitsing van Forum voor Democratie, zit met drie zetels in de Eerste Kamer en daarmee is er voldoende steun voor de wet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer