Melkveehouders uiten zorgen over voermaatregel

Melkveehouders maken zich grote zorgen over de aangekondigde voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten. Zij verwachten dat de maatregelen averechts zullen werken. Het voerspoor is in hun ogen minder efficiënt, zorgt voor hogere kosten en de diergezondheid komt onder druk te staan.

Melkveehouder Ruud Taks uit het Brabantse Terheijden komt niet aan voldoende eiwit in zijn rantsoen, als hij de maatregel van Schouten opvolgt. Taks boert op kleigrond, waardoor hij straks is gebonden aan een brok van 17 procent eiwit voor zijn 290 melkkoeien. De dieren krijgen momenteel een TMR-rantsoen.

'Als ik de eitwitproducten niet meer mag voeren, dan moet ik met brok uit de voeten waar ik heel veel kilo's van moet voeren. Dat is kostprijsverhogend en ik ben bang dat mijn eiwitefficiëntie omlaag gaat. Eigenlijk weet ik dat wel zeker', zegt Taks.


Plannen voor kringlooplandbouw

Martin Immink uit het Overijsselse Daarle is verrast dat de landbouwminister haar eigen plannen voor kringlooplandbouw onderuithaalt met de voermaatregel. De melkveehouder heeft begin dit jaar afspraken gemaakt met een akkerbouwer in de buurt. 'Als ik nu zeg: 'Ik hoef het niet meer te hebben', dan zegt hij volgend jaar dat ik de mest ook mag houden.'

Ook Immink voert zijn 280 melkkoeien een TMR-rantsoen. Enkele jaren geleden ontdekte hij de voordelen van kringlooplandbouw. 'Neem het korreltje tarwe. We stoppen het in de mengwagen. We doen er een natronloog bij en water. Zo is de korrel direct beschikbaar voor de koe. Het hoeft niet eerst de fabriek in, er is weinig transportbeweging voor nodig en het belast het milieu niet.'

De melkveehouders roepen Schouten op om haar besluit terug te draaien en samen met de sector tot een werkbare, efficiënte oplossing te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer