Statenlid%3A+%27Brabant+lapt+stikstofregels+aan+haar+laars%27
Nieuws
© Johan Wouters

Statenlid: 'Brabant lapt stikstofregels aan haar laars'

Provincie Noord-Brabant goochelde met stikstofcijfers om Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken. Dat stelt het Brabantse Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie/SGP) in een opinie op het onlineplatform Foodlog.

Het Statenlid volgt het Brabantse stikstofdossier al jaren met een kritische blik en vroeg het, inmiddels afgetreden, provinciebestuur in die tijd herhaaldelijk om uitleg. 'Op papier werd een reductie van de stikstofuitstoot gerealiseerd. In werkelijkheid treedt een forse stijging van de uitstoot op. We zochten het uit voor een van de zes bedrijven die wordt gebruikt voor extern salderen', schrijft Vreugdenhil in zijn opiniestuk waarin hij een pleidooi houdt voor een grondig onderzoek naar de vergunningverlening in Noord-Brabant.

Om de vergunningverlening voor Logistiek Park Moerdijk rond te krijgen, kocht provincie Noord-Brabant boerderijen in heel Nederland op. De stikstofruimte van deze bedrijven wordt vervolgens ingezet voor Logistiek Park Moerdijk door middel van externe saldering.


Omgevingsvergunning en natuurvergunning

Vreugdenhil richtte zijn onderzoekspijlen op een door de provincie gekocht bedrijf in Klundert met een vergunning uit 2015 voor 7.280 kilo stikstofuitstoot. Vreugdenhil: 'In 2019 is er een nieuwe omgevingsvergunning en natuurvergunning voor dit bedrijf afgegeven voor 3.725 kilo stikstof per jaar. Bijna een halvering van de uitstoot! De provincie heeft een verklaring van geen bedenking afgegeven voor deze nieuwe vergunning. Hiermee wordt de uitstoot dus fors verminderd.'

Hiermee vindt er in geen afname, maar een forse toename van stikstofuitstoot plaats

Hermen Vreugdenhil, Statenlid ChristenUnie/SGP in Noord-Brabant

De provincie paste volgens het Statenlid vervolgens een truc toe om toch de oude vergunning, die veel groter is, te kunnen inzetten voor haar eigen project. 'In de kleine lettertjes staat namelijk dat de oude natuurvergunning nog geldig blijft tot de 'wijziging van het bedrijf is gerealiseerd'. En die wijziging uit de vergunning 2019 is nooit gerealiseerd', meldt Vreugdenhil op Foodlog.


Stoppersregeling

'Dat is cruciaal, want het bedrijf had de nieuwe natuurvergunning aangevraagd omdat het deelnam aan de stoppersregeling. Bedrijven uit de stoppersregeling zijn uitgesloten van saldering. Hier wordt ook expliciet naar verwezen in de checklist extern salderen', schrijft het Statenlid.

'In de nota van de zienswijze bestemmingsplan buitengebied uit 2017 wordt ook expliciet vermeld dat het bedrijf gebruikmaakt van de stoppersregeling. Om alsnog door te kunnen, wil het bedrijf toch nog gaan investeren in luchtwassers.'


Helft van stikstofruimte

Realisatie van de wijziging was volgens de Brabantse politicus dus cruciaal voor dit bedrijf om voor saldering in aanmerking te kunnen komen. 'Echter, dan zou weer de nieuwe natuurvergunning gaan gelden en mag de provincie maar de helft van de stikstofruimte gebruiken.

De provincie lapt vervolgens alle regels aan de laars, zo gaat Vreugdenhil verder in zijn opiniestuk. 'Ze gebruikt de stikstofruimte van de oude vergunning van een bedrijf dat effectief nog deelneemt aan de stoppersregeling. Tweemaal fout dus. Hiermee vindt er in geen afname, maar een forse toename van stikstofuitstoot plaats.'


Tot de bodem uitzoeken

'Er lijkt in Brabant een patroon te zijn waarbij oude vergunningen, als het de provincie uitkomt, worden 'opgepoetst' om extra stikstofuitstoot alsnog mogelijk te maken. Zie de Amercentrale, Afvalstoffen Terminal Moerdijk en nu Logistiek Park Moerdijk', vervolgt het Statenlid.

'Het wordt tijd dat we in Brabant de vergunningverlening eens tot de bodem uit (laten) zoeken. Hier is veel meer mis dan een enkele vergunning', besluit Vreugdenhil. 'Voor draagvlak is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt en de stikstofuitstoot ook daadwerkelijk afneemt. Geen trucs!'Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer