Rechter+stemt+in+met+ruiming+besmette+nertsen
Nieuws
© Douwe Korting

Rechter stemt in met ruiming besmette nertsen

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) oordeelt voorlopig dat ruimingen van nertsenfokkerijen waar sprake is van een coronabesmetting mogen doorgaan.

Het verzoek van dierenrechtenorganisaties Animal Rights en de Bont voor Dieren om de ruiming te verbieden, heeft de rechter eerder vandaag in een zitting afgewezen. Het gaat om de ruiming van ongeveer tien bedrijven in vooral Brabant en Limburg.


Het besluit om te mogen ruimen was gisteravond al genomen door de minister van LNV en het was de bedoeling om vandaag daarmee te beginnen. De motivering van het besluit van de voorzieningenrechter volgt binnen twee weken, meldt het CBb.


LNV wil snel ruimen

Morgen zal worden begonnen met de ruiming onder toeziend oog van de NVWA. Vooral LNV wil snel tot ruiming overgaan om te voorkomen dat actievoerders dat gaan verstoren. Eerder dreigden dierenactivisten met de bezetting van te ruimen bedrijven.

Een woordvoerder van Animal Rights reageert volgens Omroep Brabant teleurgesteld op de uitspraak van de voorzieningenrechter. De organisatie kondigt aan in elk geval maandag in Den Haag te gaan demonstreren tegen de gang van zaken. De dierenrechtenorganisaties vinden dat er geen juridische gronden zijn om de nertsenbedrijven te ruimen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer