Corona houdt op sommige nertsenbedrijven langer aan

Het Outbreak Management Team-Zoönosen (OMT-Z) merkt dat bedrijven die later met het coronavirus besmet zijn geraakt, ook langer besmet blijven. Mogelijk speelt het feit dat daar pups aanwezig zijn een rol.

Corona+houdt+op+sommige+nertsenbedrijven+langer+aan
© Pixabay

Dat blijkt uit het advies van het OMT-Z aan het ministerie van LNV over de reservoirvorming van het coronavirus bij nertsen.

Op eerder geïdentificeerde bedrijven is het waarschijnlijk dat de infectie binnen enkele weken na besmetting is uitgedoofd. Een langdurige infectie is hier dus onwaarschijnlijk. Wel is besloten deze bedrijven alsnog te ruimen.

Het OMT-Z maakt zich meer zorgen over de bedrijven waar het virus op een iets later moment is aangetroffen. Hier blijft het mogelijk een maand of langer circuleren. Dat laatste is het geval wanneer pups het virus verder verspreiden. Het kan zo zijn dat de ziekte pas uitdooft wanneer de jongen worden gedood. Het is onduidelijk of de pups vanuit de moeder immuniteit hebben meegekregen.


Hogere virusdruk

Daarbij kan de virusdruk op deze bedrijven hoger liggen, omdat er meer dieren aanwezig zijn die het virus kunnen verspreiden. Dat maakt het onzeker of het zich enkel op stal bevindt of ook daarbuiten.

Het OMT-Z verwacht verder dat mogelijk meer bedrijven besmet worden verklaard, omdat vooralsnog 52 van de in totaal 125 bedrijven voor de eerste keer zijn getest. Aan het eind van deze week wordt de eerste test voor alle bedrijven afgerond.


Nertsenfokkers in Oost-Brabant en Noord-Limburg leggen zich neer bij de ruiming van hun besmette bedrijven. 'We zullen ons niet verzetten, omdat ook wij niet weten wat het virus op de langere termijn doet. We zijn geen virologen', zegt directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouder.

Het is een rigoureuze maatregel, vervolgt Verhagen. 'Het besluit om te ruimen komt hard aan bij deze ondernemers. Dit gaat niet zonder emoties, want voor deze ondernemers is de fokkerij hun levenswerk. Maar wij begrijpen dat het ministerie geen risico's wil nemen met het oog op de volksgezondheid, ook al zien wij dat veel nertsen niet ziek zijn. Het is ook hard, omdat het gaat om moederdieren en hun pups.'

De ruiming zal beginnen zodra de waarde van de dieren is bepaald. De ondernemers worden gecompenseerd voor het verlies. De nertsen worden vergast met koolmonoxide. 'Het is een pijnloze dood. De dieren merken er niets van', aldus Verhagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer