RTL Nieuws: besmette nertsenbedrijven geruimd

De met corona besmette nertsenbedrijven worden geruimd, meldt RTL Nieuws. Het gaat vooralsnog om zes bedrijven op acht locaties. Nog niet alle bedrijven zijn getest. Voorzitter Martijn Pijnenburg van LTO-vakgroep Pelsdierhouderij hoopt dat er snel duidelijkheid komt van het kabinet.

RTL+Nieuws%3A+besmette+nertsenbedrijven+geruimd
© Michiel elands

Dat er geruimd gaat worden, stelt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen. Met de ruiming wil de overheid voorkomen dat de volksgezondheid gevaar loopt. Dat risico zou kunnen ontstaan wanneer het virus binnen de nertsen blijft circuleren, waardoor er een virusreservoir ontstaat. Hierdoor kan de nerts de mens opnieuw met dit virus aansteken en zo een tweede besmettingsgolf veroorzaken.


Pijnenburg reageert afwachtend. 'We hebben kennis genomen van het bericht van RTL Nieuws. We kunnen pas reageren als we weten welk besluit het kabinet heeft genomen. We hopen dat er snel duidelijkheid wordt verschaft.'


Circulerend virus

Deskundigengroep Dierziekten maakte eind vorige week een inschatting van de mogelijkheid dat het coronavirus blijft circuleren op een besmet nertsenbedrijf. Deze week zouden humane en veterinaire deskundigen in een Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) beoordelen wat het risico hiervan is voor de volksgezondheid.

Op basis hiervan worden eventueel verdere stappen gezet. Een brief van het kabinet met verdere stappen wordt woensdag verwacht. Ruimen maakt hier deel van uit. Eind deze week is een test rond kadavermateriaal afgerond. Volgende week volgt de uitslag van het eerste bloedonderzoek. Er blijft echter getest worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer