Rechter+verbiedt+ruimen+nertsen+tot+dinsdag
Nieuws
© Michiel elands

Rechter verbiedt ruimen nertsen tot dinsdag

De rechter heeft het ruimen van nertsen op besmette bedrijven verboden tot dinsdag 9 juni. Maandagochtend 8 juni dient er bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag een rechtszaak van Animal Rights en de Bont voor Dieren tegen de ruimingen. Volgens beide organisaties volgen de ruimingen na populisme en geldelijk gewin.

Dat meldt Erwin Vermeulen van Animal Rights. 'Maandag werd nog gesteld dat uit onderzoek bleek dat omwonenden geen enkel gevaar lopen. Een fiets- en wandelverbod van 400 meter rond besmette bedrijven werd zelfs ingetrokken. Sindsdien heb ik geen wetenschappelijke onderbouwing gehoord dat het anders is.'

Volgens Vermeulen is het kabinet gezwicht onder de politieke druk van een aantal partijen, gemeenten en nertsenhouders. 'Nertsenhouders zijn voor ruiming omdat ze op dit moment pelsen verkopen onder de kostprijs en de quarantainemaatregelen lastig zijn. Ze hopen op compensatie.'

Martijn Pijnenburg van LTO Peldierhouderij ziet die compensatie slechts als een vergoeding van de dieren: 'Dit is gewoon de marktwaarde, het bedrag hebben ze weer nodig voor de aankoop van dieren. Als ze stoppen, dan stopt ook per direct hun inkomen. Op dit moment is stoppen geen optie.'

Pijnenburg denkt daarbij dat de opbrengstprijzen zomaar kunnen veranderen: 'Zeker wanneer bepaalde afzetmarkten weer open gaan..'


'Gemoederen sussen'

In de ogen van Vermeulen willen politici met de ruimingen de gemoederen sussen van een angstige bevolking, die slecht is geïnformeerd over de wetenschappelijke feiten. 'Minister Carola Schouten van LNV gaf maandag nog aan dat de gemeenten waar de nertsenfokkerijen staan zich grote zorgen maken. Dat geldt ook voor de fokkers zelf. Deze zorgen van politici zijn niet gebaseerd op de feiten of op rationele afwegingen.'

Animal Rights is overigens ook geen voorstander van de nertsenhouderij. Volgens Vermeulen is er niet echt een oplossing. 'Je kunt niet alle nertsen opvangen. Daarom pleiten we voor een algeheel fokverbod, waardoor het aantal nertsen in ons land vanzelf wordt uitgefaseerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer