Nieuwe+kiemremmer+voor+aardappelen%3A+Argos
Achtergrond
© UPL

Nieuwe kiemremmer voor aardappelen: Argos

In hun zoektocht naar alternatieven voor de kiemremmer Chloor IPC kunnen aardappelbewaarders nu ook het middel Argos toepassen. Meerjarige proeven met het natuurlijke product laten veelbelovende resultaten zien. Volgens toelatingshouder UPL zijn belangrijke voordelen dat de kiemremmer geen residu achterlaat en geen veiligheidstermijn heeft na toepassing.

De werking van Argos is gebaseerd op het afbranden van beginnende kiemen op aardappelen en het voorkomen van kiemgroei voor enkele weken, legt technisch specialist Leen Struik van UPL uit. 'De kiemremmer werkt het beste als de kiemrust in de bewaring wordt doorbroken, maar biedt ook de mogelijkheid om aardappelen met een kiempje weer kiemvrij te krijgen.'

Al vanaf 2012 zijn in Nederland met Argos proeven uitgevoerd door WUR Open Teelten. De werkzame stof is de natuurlijke olie D-limoneen, die wordt gewonnen door sinaasappelschillen uit de verwerkende industrie te persen. 'Nu de reguliere toelating via het Ctgb een feit is, gaan we het middel ook aanmelden bij Skal voor registratie als kiemremmer voor biologische aardappelen', zegt Struik.


Eerste Europese land

Nederland is het eerste Europese land waar Argos een toelating krijgt. De technisch specialist van UPL spreekt van een flexibel etiket met negen toepassingen en een interval van minimaal drie weken. De dosering is maximaal 100 milliliter per ton en het product kan zowel via koudvernevelen als heetvernevelen met temperatuurgecontroleerde foggers worden toegediend.

De kiemremmer biedt de mogelijkheid om aardappelen met een kiempje weer kiemvrij te krijgen

Leen Struik, technisch specialist van UPL

Volgens Struik is een groot voordeel dat de natuurlijke kiemremmer na de toepassing geen residu achterlaat op de aardappelen. Er geldt geen veiligheidstermijn en het eindproduct van de aardappelen is reukloos. 'Verder heeft een behandeling geen nadelig effect op de bakkwaliteit van zowel frites als chips.'


MH als fundament

De beste strategie voor het gebruik van Argos in de praktijk ziet UPL vooral in de combinatie met MH-bespuitingen aan het einde van het groeiseizoen van de aardappelen. MH is in dat geval het fundament van de kiemremming.

'Alleen met MH moet het lukken om partijen aardappelen in de bewaring twee tot drie maanden na inschuren rustig te houden. De duur van de kiemrust is afhankelijk van het ras, het type bewaring en de activiteit van de knollen. Als de kiemrust wordt doorbroken, is een aanvullende behandeling nodig.'


Maatwerk

Kiemremming in aardappelen wordt meer maatwerk, benadrukt Struik. 'De nieuwe kiemremmers zijn duurder dan Chloor IPC en vragen meer aandacht voor het beste moment om te starten en het juiste interval voor vervolgbehandelingen.' Hij schat dat de prijs voor een ruimtebehandeling met Argos vergelijkbaar is met die van andere alternatieven voor Chloor IPC, zoals 1,4Sight en Biox-M.


In de eerste jaren van het onderzoek met Argos is de focus gelegd op de effectiviteit en de mogelijkheden van toediening. Volgens Struik bleek de werking van het middel al snel veelbelovend.
'Een product als Chloor IPC remt de celdeling in aardappelen, terwijl Argos de kiemen wegbrandt en de kiemgroei tegengaat. Het uiteindelijke resultaat als kiemremmer is sterk vergelijkbaar.

Verder is vastgesteld dat het product ondanks het relatief grote volume per ton aardappelen goed te vergassen is, met een sterke doordringing bij zowel bulkbewaring als kistenbewaring.'


Gebruikelijke vernevelaars

Later is het onderzoek opgeschaald en is Argos ook getest bij twintig praktijkbedrijven in Nederland. Struik laat veel onderzoeksresultaten zien waaruit blijkt dat toedienen met de gebruikelijke vernevelaars goed werkt bij zowel tafelaardappelen als aardappelen voor de verwerkende industrie.

'Deze kiemremmer is toepasbaar in alle typen bewaarschuren met geforceerde beluchting, ook als de ruimten niet optimaal gevuld zijn. Belangrijk is dat Argos met de luchtstroom goed op de aardappelen terechtkomt en daar in korte tijd zijn kiemremmend werking geeft', licht Struik toe.


Flexibel

'Verder is het voordeel van geen veiligheidstermijn dat je altijd flexibel bent in het uitschuren en partijen nooit worden geblokkeerd. Bovendien heeft een behandeling kort voor het uitschuren een positief effect op het uitstalleven van de aardappelen in het handelskanaal en ook voor de export van bijvoorbeeld tafelaardappelen.'

De ervaringen in praktijkproeven die zijn uitgevoerd in de laatste twee relatief lastige bewaarseizoenen leert volgens de technisch specialist van UPL dat Argos als kiemremmer goed overeind blijft. 'Het is een praktisch boerenmiddel waarmee ook zonder Chloor IPC aardappelen lang en kort kunnen worden bewaard.'


Goed monitoren voor bepalen moment van toediening

Het advies van UPL voor de bewaring van aardappelen van oogst 2020 is starten met een veldbehandeling met Royal MH en daarna Argos toepassen als de kiemrust in de bewaarloods wordt doorbroken. Leen Struik legt uit dat dit op het moment is als de eerste ogen op de aardappelknollen activiteit beginnen te vertonen. Met MH vindt de eerste doorbraak van de kiemrust in de bewaring vaak plaats na twee of drie maanden. Zonder MH kan dit al drie tot zes weken na het inschuren gebeuren. Goed hierop monitoren is volgens Struik essentieel. De dosering van Argos is 75 tot 100 milliliter met intervallen van drie tot vijf weken. De intensiteit van de behandeling is afhankelijk van het ras, het type bewaring, de bewaartemperatuur en de werking van MH. Het is van belang om na het vernevelen van Argos de bewaarruimte 48 uur dicht te houden. Het product kan dan goed in de aardappelen trekken voor voldoende duurwerking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer