Schouten+vindt+ruimen+nertsen+nog+stap+te+ver
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Schouten vindt ruimen nertsen nog stap te ver

Minister Carola Schouten van LNV ziet het ruimen van nertsen nog als een te groot instrument in de strijd tegen de coronacrisis. Om dit in te zetten, moet er een gevaar zijn voor de dier- of volksgezondheid. Dat is op dit moment niet het geval, concludeert ze op basis van onderzoeken.

Dat kwam op 26 mei naar voren in het vragenuurtje van de Tweede Kamer. Met name Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) bleek fel voorstander van ruiming. 'Wat hebben we geleerd van de Q-koorts? We moeten niet elke keer meer tijd nemen voor onderzoek. Terwijl iedereen te maken heeft met een voorzorgsbeginsel, gebeurt dit hier niet. Eind april hebben PvdD en SP gesteld dat de nertsensector moet worden dichtgegooid. Maar er gebeurt weinig.'

Zeker nu twee mensen door nertsen zijn besmet, wil een aantal politieke partijen de besmette bedrijven ruimen. Volgens Schouten lopen mensen buiten de bedrijven geen gevaar en worden er extra maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Ze doelt daarmee op onder meer een bezoekverbod en het dragen van beschermende kleding op de bedrijven.


Voorstanders van ruimen worden gesterkt door een getroffen nertsenhouder en dierenartsen die hun zorgen uiten in hun brandbrief. Volgens Ouwehand is dit bedrijf, waar ook mensen met corona zijn besmet door nertsen, extra hard getroffen door een hoge uitval en veel zieke dieren. 'Daarbij komt dat er pups zijn geboren. Het virusreservoir is nu vijf keer groter dan tijdens de draagtijd.'


Nieuwe onderzoeksresultaten

Schouten stelt dat de onderzochte bedrijven representatief zijn voor de hele sector. Toch houdt ze de vinger aan de pols. Zo kijkt ze goed naar hoe het virus zich op de bedrijven ontwikkelt en of het virus uitdooft. Dit is belangrijk, omdat er geen virusreservoir onder de nertsen mag ontstaan van waaruit de mens alsnog kan worden besmet. 'Eind deze week hoop ik met nieuwe resultaten te komen. Deze onderzoeken kunnen leiden tot extra maatregelen. Mochten er reservoirs zijn, dan kan worden nagedacht over ruimen.'

Als het aan Ouwehand ligt, wordt ook de export van nertsen stilgelegd. 'Nertsenhouders mogen tot 1 januari 2024 aan de gang blijven. Daarnaast exporteert Nederland nertsen om elders een bedrijf op te bouwen of uit te breiden. We pleiten als PvdD voor een fokverbod en een exportverbod voor nertsen, zodat hier stoppen ook stoppen is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer