LTO+wil+zicht+op+peil+in+Kamperveen
Nieuws
© Ruud Ploeg

LTO wil zicht op peil in Kamperveen

LTO Noord West Overijssel heeft bij Rijkswaterstaat inzage gevraagd in de meetgegevens van de grondwaterstanden in Kamperveen.

De boeren in het gebied krijgen over ruim een jaar te maken met nieuwe peilen als gevolg van het afbreken van de Roggebotsluis. Water uit de IJssel kan dan via de nieuwe bypass in het Reevediep naar het IJsselmeer stromen. Dat moet voorkomen dat IJsselwater in het Veluwemeer terechtkomt.

Het gevolg is wel dat meer opstuwing wordt verwacht van IJsselmeerwater bij Kamperveen en daarmee ook meer kwel. 'Het gaat daar om natte graslanden in een veengebied. Veranderingen in het grondwaterniveau hebben dan direct gevolgen voor de bedrijfsvoering van de agrarische bedrijven daar', zegt voorzitter Antoon Kanis van LTO Noord West Overijssel.


Geen inzage in meetresultaten

Rijkswaterstaat heeft bij de aanleg van de bypass in het Reevediep peilbuizen aangebracht in het gebied om metingen aan de grondwaterstand te kunnen verrichten. Tot nu toe hebben de boeren en LTO Noord geen inzage gekregen in de meetresultaten.

'Vooralsnog is er geen sprake van overlast geweest, maar dat kan snel veranderen zodra de Roggebotsluis wordt opgeheven', zegt Kanis. 'We verwachten, ook door klimaatverandering, veel meer dynamiek. De bypass is gezien vanaf het IJsselmeer een doodlopend punt. Alles is nieuw en we weten niet precies wat er gebeurt bij opstuwing van het waterpeil bij westenwind.'


Schommelingen grondwaterstand

LTO Noord wil dat Rijkswaterstaat de boeren in het gebied beter informeert over eventuele schommelingen in de grondwaterstand. 'We willen daarover van te voren in gesprek. Er moet een nulmeting komen. Ook willen we afspraken maken over monitoring en een eventuele schaderegeling', aldus Kanis.

De aanpassingen in de Roggebotsluis, inclusief de aanleg van een nieuwe brug, worden naar verwachting eind 2021 gestart. Kanis is blij met de nieuwe brugverbinding. 'Er is goed naar ons geluisterd. Er komt een parallelweg met een gescheiden fietspad.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer