Brussel stelt EU-fondsen maximaal open voor landbouw

De Europese Commissie wil bestaande EU-fondsen maximaal inzetten om de gevolgen van de coronacrisis voor boeren en vissers op te vangen. Voorschotten op de directe betalingen uit het GLB worden verhoogd en vervroegd uitbetaald. Daarnaast worden de eisen en deadlines voor bepaalde regelingen versoepeld en verlengd.

Brussel+stelt+EU%2Dfondsen+maximaal+open+voor+landbouw
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit voorstellen die de Europese Commissie (EC) bekendmaakte. De steunplannen van de Europese Commissie zijn in lijn met de zienswijze die onlangs door landbouwminister Carola Schouten werd gegeven. Ook andere lidstaten vroegen om verruiming van de Brusselse steunmogelijkheden.

De verdere uitwerking van de genoemde maatregelen volgt nog. Dan moet ook duidelijk worden hoe deze uitpakken voor bijvoorbeeld Nederlandse bloementelers. De sierteelt wordt hard geraakt door de coronacrisis. Schouten wilde voor deze sector een apart noodfonds, maar kreeg daarvoor in Brussel onvoldoende steun.

100 miljard euro lenen

De Europese Commissie gaat ook leningen verstrekken aan lidstaten die deze willen gebruiken om massale ontslagen te voorkomen. 'We kunnen 100 miljard euro lenen, omdat de lidstaten voor 25 miljard euro garant staan', zei EC-voorzitter Ursula von der Leyen. Dat geld wordt opgehaald op de kapitaalmarkt en doorgeleend aan lidstaten om werktijdverkorting en tijdelijke werkloosheid te financieren. Ook voor zelfstandigen.

'Wij moeten de lidstaten maximale ademruimte geven', aldus Von der Leyen. 'Daarom moeten ze volledig, snel en flexibel toegang hebben tot die fondsen. We zullen elke beschikbare euro uit de begroting persen.'


De EC-voorzitter stelt voor tijdelijk de verplichting van cofinanciering te schrappen voor lidstaten die subsidies krijgen voor infrastructuurprojecten, zoals de aanleg van snelwegen en bruggenbouw.

Meerjarenbegroting aanpassen

Het extra geld komt uit de meerjarenbegroting tot en met 2020. De commissie is bezig haar voorstel voor de komende meerjarenbegroting (MFK) van 2021 tot en met 2027 aan te passen in verband met de coronacrisis.

Volgens Von der Leyen heeft Europa 'een sterke begroting nodig om weer overeind te krabbelen en te herstellen'. De nieuwe MFK moet de vorm van een Marshall Plan krijgen, zei ze, het Amerikaanse hulpplan voor de economische wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer