Medewerker+waarschijnlijk+besmet+door+nerts
Nieuws
© Michiel elands

Medewerker waarschijnlijk besmet door nerts

Een medewerker van een nertsenhouderij heeft vermoedelijk corona gekregen via een besmetting door een nerts. Dat blijkt uit lopend onderzoek naar Covid-19 besmettingen op nertsenbedrijven. Om deze reden wordt de screening op antistoffen uitgebreid naar alle nertsenbedrijven in Nederland.

Dat schrijven de ministers Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer. Deze screening is verplicht. In het belang van de gezondheid van de medewerkers op nertsenbedrijven is het volgens hen belangrijk om de situatie van alle nertsenbedrijven in beeld te krijgen. De NVWA coördineert deze screening.

Als bij een nertsenbedrijf een besmetting wordt vastgesteld, gelden dezelfde maatregelen als op de andere besmette bedrijven en krijgen medewerkers het advies om beschermingsmiddelen te gebruiken tijdens hun werk. Ook geldt er een bezoekersverbod in stallen van besmette bedrijven.
Meldplicht

De al eerder ingestelde meldplicht voor nertsenhouders, dierenartsen en personen van onderzoeksinstellingen wordt uitgebreid. Dat betekent dat alle symptomen die kunnen wijzen op een Covid-19 besmetting bij nertsen gemeld moeten worden bij de NVWA. Om eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen, mogen dieren en de mest een besmet bedrijf niet verlaten.

Het is voor het eerst dat een besmetting van nerts op mens via onderzoek aannemelijk is gemaakt. Ook blijkt uit het betreffende onderzoek dat nertsen Covid-19 kunnen hebben zonder ziekteverschijnselen te tonen. Volgens Schouten hebben deze bevindingen grote impact op zowel de eigenaren, families en medewerkers van nertsenbedrijven en ook op lokale gemeenschappen.


Buiten stal verwaarloosbaar

Het RIVM beoordeelt het risico op blootstelling van mensen aan het virus buiten de stal nog steeds als verwaarloosbaar. Uit onderzoek naar lucht- en stofmonsters buiten de stal blijkt namelijk bij herhaalde metingen dat deze geen virus bevatten.


Er wordt ook nog verder onderzoek gedaan naar de rol van boerderijkatten bij de verspreiding van het coronavirus. Uit het onderzoek blijkt dat virussen op twee van de besmette nertsenbedrijven veel op elkaar lijken. Hier kunnen volgens de ministers meerdere oorzaken voor zijn.


Boerderijkatten

Omdat op een van de besmette bedrijven bij drie van de elf boerderijkatten antistoffen tegen het virus zijn aangetoond, vinden de ministers het belangrijk om ook de rol van boerderijkatten bij potentiële virusoverdracht tussen bedrijven verder te onderzoeken. Zolang het onderzoek loopt, is het advies aan besmette nertsenbedrijven om ervoor te zorgen dat katten het bedrijfsterrein niet kunnen binnenkomen of verlaten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer