Delphy bekijkt effect variabel poten zetmeelaardappelen

In het kader van project Meer weten van bodem, water- en waterkwaliteit is dinsdag bij zetmeelaardappelen een pootdemo aangelegd bij maatschap Michel uit Dedemsvaart.

Delphy+bekijkt+effect+variabel+poten+zetmeelaardappelen
© Delphy

Delphy heeft in samenwerking met Grimme en maatschap Michel in Overijssel via een taakkaart de zetmeelaardappelen variabel laten poten. Van het perceel zijn van tevoren diverse scans gemaakt om de bodem beter in kaart te brengen. Ook was er een opbrengstkaart van de vorige aardappelteelt voorhanden.

De uitkomsten van deze scans zijn over elkaar gelegd en hier is een taakkaart van gemaakt. Aan de hand van de EC-waarde en de opbrengst van de vorige teelt is het perceel verdeeld in drie zones: met drie verschillende pootafstanden (27, 30 en 33 centimeter).

Opbrengstpotentieel

Op de gedeeltes met een hoger opbrengstpotentieel is 10 procent nauwer gepoot ten opzichte van de standaard. En op de gedeeltes met een lager opbrengstpotentieel 10 procent ruimer. Op deze manier wordt geprobeerd de capaciteit en het opbrengend vermogen van de bodem beter te benutten.

Tussen elke pootbaan die met de taakkaart is aangelegd, is een baan aangelegd waarbij de pootafstand op de standaardwaarde werd gehouden. Op die manier ligt er naast elke baan, waarbij gevarieerd is in pootafstand, een standaardbaan waarmee vergeleken kan worden. In het najaar zal de demo geoogst worden en zullen er opbrengstbepalingen worden gedaan. Zowel voor de tonnen per hectare als voor het onderwatergewicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer