Varkensmarkt+zit+op+een+keerpunt
Nieuws
© Vion

Varkensmarkt zit op een keerpunt

De varkensmarkt bevindt zich op een keerpunt. Signalen uit de markt duiden erop dat het dieptepunt is bereikt en een prijsstijging gerechtvaardigd. De sluiting van Vion Groenlo woensdag zal daarop, naar het zich laat aanzien, weinig invloed hebben.

De afgelopen elf weken daalden de varkensprijzen. De Vion-notering ging in die periode van 2,08 euro per kilo geslacht gewicht naar 1,60 euro per kilo. Deze week hielden de slachterijen hun notering stabiel en komende week rolt er waarschijnlijk een stijging uit.

Voorzitter Jan Vernooij van de sectorcommissie Varkens- en biggenhandel houdt op basis van het marktbeeld rekening met een plus van 5 cent. De week van 18 mei telde in verband met Hemelvaart een slachtdag minder. Desalniettemin haalden slachterijen varkens naar voren.

Coronabesmettingen

De sluiting van de slachterij van Vion in Groenlo in verband met coronabesmettingen onder het personeel zal volgens Vernooij van weinig invloed zijn op de notering. Volgende week wordt er alle dagen geslacht, het aanbod is niet overdreven groot en de andere vestigingen van Vion nemen de varkens van Groenlo over.

De Good Farming Star-varkens komen nu aan de haak in Boxtel. De biologische varkens gaan naar Apeldoorn. Vrijdagmorgen werd bekend dat de zeshonderd medewerkers van Vion Groenlo voor twee weken in thuisquarantaine gaan. Wanneer de vestiging weer opengaat, hangt af van hoe de besmetting zich ontwikkelt.

Versoepeling coronamaatregelen

Vernooij verwacht dat de varkensprijs de komende weken nog verder zal stijgen. Het aanbod slachtvarkens blijft krap en daarnaast zorgt een versoepeling van de coronamaatregelen ervoor dat er aan de afzetkant weer ruimte komt voor de duurdere onderdelen.

Door het wegvallen van onder andere de horeca liep dat de afgelopen twee maanden slecht. Meer vlees ging richting worstmakerij waardoor de vierkantsverwaarding onder druk stond. Per 1 juni worden de coronamaatregelen verruimd en mag de horeca weer open. In combinatie met het krappe aanbod, onder andere door de naweeën van de hete zomer van 2019, lijkt een prijsstijging die doorzet reëel.

Duitse slachterijen

De verwachting is dat ook de afzet van vleesvarkens naar Duitse slachterijen weer vlotter gaat. Op de vestiging van Westfleisch in Coesfeld wordt sinds woensdag weer geslacht. De kans is groot dat het aantal slachtingen geleidelijk weer wordt opgeschroefd. De afzet van slachtzeugen blijft moeilijk. De zeugenslachterij van Westcrown in Dissen blijft namelijk voorlopig dicht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer