Vochtige+bijproducten+in+evenwicht
Achtergrond
© Het Hoge Noorden

Vochtige bijproducten in evenwicht

De prijzen van vochtige bijproducten stabiliseren nu vraag en aanbod redelijk in evenwicht met elkaar zijn.

De prijsstabilisatie volgt na een periode van stijgende prijzen. Onder meer door de droogte was er veel vraag naar vochtige bijproducten, terwijl het aanbod nog maar mondjesmaat was.

Inmiddels is de markt gekanteld. Veel melkveehouders komen tot de conclusie dat het met de ruwvoervoorraad meevalt. Daardoor is de drang afgenomen om extra voer te kopen in de vorm van vochtige bijproducten. Van prijsstijgingen is geen sprake meer. Wel bevindt de prijs van vochtige bijproducten zich op een hoog niveau in vergelijking met voorgaande jaren.

Bierbostel

Bij bierbostel staat de prijs enigszins onder druk. Vraag en aanbod zijn in evenwicht bij een prijs tussen 2,35 euro en 2,55 euro per percentage droge stof.

Voor aardappelstoomschillen geldt dat het aanbod nog beperkt is. Leveranciers kunnen niet voldoen aan de vraag van melkveehouders. Het beperkte aanbod houdt verband met de start van de aardappeloogst. Daar komt bij dat aardappelen dit jaar kleiner zijn. Dit heeft een negatieve invloed op het aanbod van schillen. De stoomschillen van de nieuwe oogst hebben een prima zetmeelgehalte. Dat maakt ze gewild.

Tarwegistconcentraat

Ook bij tarwegistconcentraat geldt dat het huidige aanbod kleiner is dan de vraag vanuit de veehouderij. Leveranciers voorzien hun klanten met minder producten dan de boeren hebben besteld.

In de eerste helft van september zijn de suikerbietenfabrieken opgestart. Hierdoor is de belevering van melkveehouders met bietenperspulp begonnen. Sinds deze week is er ook productie van cichoreiperspulp. Alle perspulp die nu naar melkveehouders gaat, is via voorkoop verkocht. Of er de komende tijd nog pulp op de markt komt, hangt af van de omvang van de suikerbietenoogst.

Komende weken

Hoe de markt voor vochtige bijproducten zich de komende weken ontwikkelt, laat zich moeilijk voorspellen. De ruimte voor prijsdalingen lijkt beperkt, gelet op de hoge prijsniveaus van andere veevoeders.

De prijzen van droge bijproducten als palmpitschilfers, sojahullen, tarwegries en bietenpulp zijn laag. Dit komt door kleinere oogsten in Europa, Rusland en Australië en een stevige vraag vanuit de melkveehouderij in Noordwest-Europa.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer