Paardenhouder+Rijnders%3A+%27Nieuwe+regels+spannend+voor+iedereen%27
Reportage
© Marije Stomps

Paardenhouder Rijnders: 'Nieuwe regels spannend voor iedereen'

Paardenhouder CharLotte Rijnders kon vanwege corona wekenlang geen manegelessen geven op haar ruiterschool. Na een versoepeling van de maatregelen mochten jonge kinderen vanaf 4 mei weer komen rijden. Een pak van haar hart.

CharLotte Rijnders van paardenbedrijf Paard als Nabor in het Brabantse Klundert zag van de ene op de andere dag bijna al haar inkomsten wegvallen door de coronacrisis. Op 16 maart werd bekendgemaakt dat onder meer groepsmanegelessen niet meer door mochten gaan. 'Logisch, want het grote belang, de volksgezondheid, gaat natuurlijk voor het belang van mij als zelfstandig ondernemer om het hoofd boven water te houden.'

Toch leverden de maatregelen ook een spanningsveld op. Want wat mocht er nu precies wel en wat mocht er niet? 'Daarvoor heb ik enkele keren uitgebreid gesproken met LTO. Zij hebben nauw overlegd met de Sectorraad Paarden en gaven goed advies. Ook kwamen er van verschillende kanten protocollen, bijvoorbeeld van het Nederlands Olympisch Comité en de gemeente.'

Groepslessen mochten helemaal niet, zegt Rijnders. 'Ik zou wel ergens anders privéles aan een ruiter mogen geven, maar niet op mijn eigen terrein. Lesklanten mochten ook niet op mijn privépaarden rijden. Hoewel er wel wat onduidelijkheden waren en je hierin de mazen van de wet zou kunnen opzoeken, heb ik dat niet gedaan. Regels zijn regels, daar moet je je aan houden.'

Je kunt wel stellen dat ik tijdens de lockdown een negatief inkomen had

CharLotte Rijnders, paardenhouder in Klundert

Grote financiële domper

Met zo'n zestig lesklanten in de week die opeens niet meer mochten komen, maar wel de zorg en onderhoudskosten voor de kleine twintig paarden en pony's op het bedrijf, betekende dat een grote financiële domper voor Rijnders.

'Je kunt wel stellen dat ik die zeven weken van de lockdown een negatief inkomen had', zegt de paardenhouder. 'Ik kwam als eenmanszaak gelukkig in aanmerking voor de vergoeding van 4.000 euro voor ondernemers. En ik heb de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers aangevraagd.'


Kinderen leren bit- en boomloos rijden.
Kinderen leren bit- en boomloos rijden. © Marije Stomps

Zeven pensionpaarden staan bij Rijnders op stal. 'De inkomsten daarvan liepen gelukkig wel door. Hun eigenaren mochten ook gewoon komen.' De schoolpony's zette ze zeven weken lang dag en nacht op de wei. 'We zitten hier op kleigrond, maar door het mooie weer was het land droog genoeg. Dat was een geluk bij een ongeluk', lacht de ondernemer.


'Het doet wat met je'

Rijnders stelt dat de maatregelen toch behoorlijk impact hebben gehad. 'Ik zat zelf ook minder lekker in mijn vel. Lesgeven, zeker aan kinderen, is mijn lust en mijn leven. Als dat niet kan en je maakt je ook nog zorgen over of je het financieel allemaal wel redt, doet dat natuurlijk wel wat met je.'

Groot was dan ook de blijdschap toen bleek dat vanaf 28 april de sportlessen voor jeugd hervat konden worden. Al gaan daar wel heel wat mitsen en maren mee gepaard. Nieuwe protocollen volgden. Her en der op het bedrijf hangen posters met regels en aanwijzingen.


'1,5 meter afstand houden lastig, maar te doen'

Normaal heeft Rijnders zo'n zes leerlingen in de les, nu maar twee. 'Die krijgen een half uur les, in plaats van drie kwartier. Ze poetsen en zadelen de pony's zelf, daar staat dan ook nog een helper bij. Kinderen onder de dertien jaar mogen gewoon bij elkaar in de buurt komen, gelukkig heb ik ook helpers van onder de twaalf jaar. Maar de oudere moeten op 1,5 meter afstand blijven. Dat is best lastig. Maar als we er allemaal aan denken, lukt het.'


Op stal wordt eenrichtingsverkeer toegepast.
Op stal wordt eenrichtingsverkeer toegepast. © Marije Stomps

De pony's worden opgezadeld met een lege poetsplaats ertussen, er zijn looplijnen in de stal, ouders moeten hun kinderen bij het hek afzetten en ophalen en lesklanten desinfecteren hun handen bij aankomst en dragen handschoenen bij het poetsen en rijden. 'Daarbij is de kantine verboden terrein', aldus Rijnders.


Buiten rijden in plaats van binnen

Al die regels zijn even wennen, ook voor de kinderen. 'De meesten vinden het toch wel spannend. Ze hebben zeven weken niet gereden, kunnen ze het nog wel? Hoe gaat dat allemaal met de nieuwe regels? We rijden nu buiten, in plaats van in de binnenbak. Dat is ook anders dan anders. Gelukkig is de spanning snel weg als ze eenmaal op de pony zitten.'

Dat blijkt. Is een jong meisje nog wat schuchter en stil als ze door haar moeder wordt afgezet, als ze eenmaal haar lespony heeft geknuffeld en opgezadeld is alles al een stuk minder eng. Later rijdt ze vol vertrouwen in een afgezet stukje van de buitenbak in de rondte.

Rijnders, die in het midden aanwijzingen geeft, is zichtbaar in haar element nu ze weer kan doen waar ze goed in is. 'Dit kan in elk geval weer. Het is nu te hopen dat er steeds meer mag.' Lang hoefde Rijnders daar niet op te wachten, want een dag later werd bekend dat de regels voor buitensporten per 11 mei nog meer worden versoepeld.


Paardrijden op gevoel en in harmonie

Hoewel CharLotte Rijnders tot op subtopniveau dressuurwedstrijden heeft gereden, bekroop haar steeds meer het gevoel dat ze op een andere manier wilde rijden. Ze stapte over naar bitloos en vindt harmonie tussen mens en paard heel belangrijk. In 2002 startte ze haar bedrijf Paard als Nabor, vernoemd naar een voormalig paard dat heel bijzonder voor haar was. Bovendien betekent Nabor vrij vertaald ook nog spiegel van de ziel. Persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk in de paardrijlessen van CharLotte. Ze leert kinderen en oudere lesklanten dat ze zelf een aandeel hebben in wat er gebeurt als ze paardrijden. Daar heeft het paard meestal geen schuld aan. De pony's en paarden worden bitloos en met een barebackpad of dekje met handvatten gereden, waardoor de natuurlijke balans van de ruiter beter wordt ontwikkeld. Op het bedrijf in Klundert staan zo'n twintig paarden en pony's. Er is een grote binnenbak met kantine, een buitenbak en 4 hectare weiland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  70 %
Meer weer